„Dobrý den, silniční kontrola.“ Co opravdu nedělat, když vás zastaví policie?

Pokud jste něco provedli, raději se nespoléhejte na své charisma, výmluvnost, tučnou peněženku či dokonce řidičské umění. Mohlo by vás to stát víc, než čekáte.
c2549ac9-2aca-4232-ac6c-d30b211a5332-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Lidová slovesnost obsahuje řadu zaručených postupů, jak se zbavit odpovědnosti za spáchaný přestupek. Tyhle postupy však rozhodně NELZE doporučit, i když to „Pepovi z hospody hladce prošlo“.

1) Ujetí od nehody

Za ujetí od nehody hrozí řidiči pokuta 2 500 až 5 000 Kč. Pokud dojde při nehodě ke zranění a řidič ujede, jedná se o trestný čin neposkytnutí pomoci dle ust. §208 trestního zákona s trestní sazbou odnětí svobody až na tři roky, pokutou a zákazem řízení až na 10 let.

2) Najíždění do policistů a ujíždění

Řidiči, který se snaží zamezit zastavení např. tím, že najíždí do policistů nebo ohrožuje účastníky provozu nebezpečnou jízdou, hrozí za toto najíždění trest odnětí svobody na jeden rok až pět let. Pokud způsobí policistovi těžkou újmu na zdraví, hrozí mu trest odnětí svobody na tři roky až deset let. Osm až patnáct let hrozí tam, kde by takovým činem způsobil smrt. Pokud by řidič jednal s úmyslem policistu usmrtit, pak i výjimečný trest.

V případě, kdy řidič ani na opětovnou výzvu nezastaví a svou bezohlednou jízdou vážně ohrožuje život a zdraví ostatních, smí policista použít střelnou zbraň. Při použití zbraně je policista nicméně povinen dbát nutné opatrnosti, zejména aby nebyl ohrožen život jiných osob, a co nejvíce šetřit život osoby, proti níž zákrok směřuje.

3) Úplatek

Na tohle pozor – bez ohledu na to jak rozšířený takový postup může být, za nabídnutí úplatku hrozí řidiči trest odnětí svobody na jeden rok až pět let a peněžitý trest. Na druhé straně policistovi, který takový úplatek přijme, hrozí obdobný trest.

4) Zakrývání registrační značky

Řidiči, který se snaží vyhnout přestupku tím, že nepoužívá registrační značku, zakrývá ji nebo ji jinak činí nečitelnou, sankce 5 až 10 tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až jeden rok.

24.4.2023 3:42| autor: Autoweb.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist