Dopravní nehoda a volání policie k ní po 1.1.2009

Jak postupovat, pokud jste účastníky dopravní nehody? Od 1.1.2009 se toho mnoho změní.

V souvislosti s přijetím nového zákona o Policii ČR došlo i k novelizaci zákona o silničním provozu. Připravované novinky nebo změny jsou následující:

1)       Dopravní nehody

U dopravních nehod dochází ke změně podmínek pro vznik povinnosti volat policii. Podstatné je nyní to, že se limit škody na zúčastněných vozidlech zvedá na 100 000 Kč. Od této částky bude povinností volat policii. Do této částky to povinnost nebude.

Co je velmi důležité, zmizel původní návrh, aby řidič, který „zbytečně“ volá policii, tedy volá jí tehdy, když nemusí, hradil náklady na její výjezd. Fakticky se tak pro řidiče mnoho nemění, policii může zavolat kdykoli, jde spíš o to, že to jeho povinností (samozřejmě pokud nejde o zranění nebo usmrcení osoby) až nad hranicí škody 100 000 Kč.

Povinnost volat policii budou mít účastníci dále v těchto případech:

–          dojde k (jakékoli) škodě na majetku třetích osob, přičemž majetkem třetích osob se nerozumí auta účastníků nehody a věci v nich přepravované (tady to jednoznačně míří na to, aby nebyla povinnost volat policii k sebemenším škodám aut, která nepatří řidičům – tj. autům na leasing, firemním, půjčeným apod., jak tomu je doposud); fakticky tato povinnost bude vznikat např. tam, kde řidič vyletí s autem mimo silnici, poškodí plot, dům, strom apod.

–          dojde k poškození nebo zničení součásti nebo příslušenství pozemní komunikace,

–          účastníci dopravní nehody nemohou sami bez vynaložení nepřiměřeného úsilí zabezpečit obnovení plynulosti provozu na pozemních komunikacích.

Nově však přibyla ještě jedna povinnost, a to v případě, kdy nevzniká povinnost volat policii, účastníci musí sepsat společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli; tento záznam musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, její příčiny, průběhu a následků.

S nesplněním této povinnosti je spojena sankce a hlavně 3 body. Těžko říct, co přesně tímto zákonodárce sledoval. Otázka totiž zní, co v případě, kdy účastníci nehody nejsou povinni zavolat policii, ale přesto jí zavolají a protože to bude na místě vyšetřovat policie, tak nesepíšou záznam o nehodě, čímž se jim, zdá se, zákonodárce snaží naznačit, aby policii, když nemusejí, nevolali nebo jinak dostanou tři body a hezky si místo toho sepsali záznam o nehodě.

To ale naráží na to, za co vlastně dostanou tu sankci, když po příjezdu policie a jejím vyšetřování nehody odpadá společenská nebezpečnost toho, že záznam nesepsali. Asi se zde skutečně snažil zákonodárce nepřímým způsobem naznačit, aby si řidiči rozmýšleli volat policii při škodě do 100 000 Kč a skrytě je sankcionoval těmi třemi body. Něco ve stylu o najezeném vlkovi (ať nás lidé nevolají k nehodě do 100 tisíc) a celé koze (my přece neříkáme, že za to bude nějaká sankce). To ale pořád není moc domyšlené, protože účastníci si ten zápis klidně mohou podepsat a stejně policii zavolají a i když si asi vyslechnou leccos od policistů, žádnou sankci jim za takový postup uložit nelze.

Řidiči by si ale měli dávat pozor na to, aby si zápis o nehodě v situaci, kdy jim to zákon ukládá, sepsali v každém případě, i když volají policii, a neocitli se pak v situaci, kdy dostanou tři body.

2)       Měření rychlosti

Nově by k měření rychlosti měla být oprávněna pouze Policie ČR. Tato změna, pokud nedojde ke zrušení této změny v mezidobí, jak slibuje ministr vnitra, by měla začit platit od 1. 1. 2009.

3)       Zastavování aut Městskou policií

Drobnou změnou je to, že Městská policie bude oprávněna zastavovat vozidla rozsvícením nápisu „STOP“ z jedoucího vozidla.

JUDr. Tomáš Beran

21.7.2008 5:00| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist