Za frgály na Valašsko. Po těchto se budete olizovat!

Kdo by nemiloval lahodné frgále s těmi nejchutnějšími náplněmi? Kde se objeví, tam se po nich okamžitě zapráší a je jedno, jestli dáváte přednost tvarohovým, makovým, ořechovým, jablečným nebo ovocným. Frgále milují děti i dospělí. A pokud se vypravíte do Beskyd, pak se můžete tuhle místní pochoutku naučit i připravovat.
shutterstock-frgale-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Není nad to umět si doma upéct pravý valašský frgál – rázem je postaráno o originální pohoštění pro rodinnou oslavu nebo pro návštěvu. Tradiční recepturu a osvědčené tipy, jak postupovat, aby byl výsledek co nejchutnější, se nejlépe naučíte od místních cukrářek na Kurzech pečení frgálů, které se konají během léta 2x týdně ve Velkých Karlovicích. A v čem spočívá tajemství tohoto jedinečného „pecáku“ – jak se dříve frgálu také přezdívalo?

„Základem jsou především kvalitní suroviny. Pokud jde o tuk, naše prababičky používaly kachní sádlo, ale dobře ho nahradí i klasické máslo nebo Hera. Stejně tak doporučuji použít hladkou mouku speciálku, kvalitní čerstvé mléko, a máte-li tu možnost, tak i domácí vajíčka.

Důležité také je nechat suroviny před pečením „zahřát“ na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak spojí dohromady,“ radí cukrářka Petra Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, která frgály peče od svých 15 let a tomuto řemeslu se naučila od svých prarodičů. V hlavní turistické sezoně jich prý s kolegyněmi napečou i 100 denně!

A protože je o frgále opravdu velký zájem, rozhodli se před šesti lety, že začnou jejich pečení učit.

„Kurzy pořádáme pravidelně v létě v hotelu Galik. Během necelých tří hodin se jejich účastníci dozví vše důležité a zajímavé o tomto typickém valašském koláči a naučí se ho péct. Je to zábavné a všichni si na závěr kromě vlastnoručně vyrobeného frgálu odnesou domů i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského,“ říká Martina Žáčková s tím, že letošní letní Kurzy pečení frgálů probíhají v červenci a srpnu 2x týdně, vždy v úterý a sobotu, od 10 do 13 hodin.

Co jste o frgálech nevěděli:

  1. První dochované zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826.
  2. Od roku 2013 je „valašský frgál“ produkt s chráněným zeměpisným označením EU. Jedná se o koláče vyrobené na vymezeném území Valašska, které mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají tzv. jednodruhovou náplň.
  3. Dříve se frgály plnily hlavně zelím, řepou nebo mrkví. Dnes patří k nejoblíbenějším náplním hrušková povidla, tvaroh, mák, povidla, borůvky a ořechy, ale použít můžete téměř jakékoli ovoce.
15.6.2020 6:00| autor: Autoweb.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist