BMW X1: oficiální fotografie prototypů

BMW posílá do světa první sadu informací a „špionážních“ fotografií svého nejmenšího SUV.

BMW uspořádalo krátké „oficiální“ představení SUV X1 a při něm vypustilo první sadu fotografií ještě zamaskovaných prototypů. Kamufláž je ovšem velmi decentní a základní rysy vozu jsou tak snadno čitelné.

Design ale zhodnotíme, až uvidíme oficiální fotografii sériového modelu, proto si zatím vystačíme z tvrzením, že kompaktní SUV nenese žádné výstřelky v podobě „plamenů na povrchu“. Celkově se tak nebude v ničem zásadním od konceptu lišit.

BMW X1 velká fotogalerie

BMW X1 fotogalerie

Interiér vozu je stále maskovaný, ale očekávejme styl bližší BMW řady 7 nebo BMW X6. Počítejme také se slušnou variabilitou sedadel a použitelným zavazadlovým prostorem. To jsou věci, se kterými se například malý hatchback BMW řady 1 moc chlubit nemůže…

Od začátku produkce bude BMW X1 nabízeno ve verzích xDrive18i a xDrive18d (oba 143 koní). Jedná se o slabší verze dvoulitrových agregátů xDrive20i (170 koní) a xDrive20d (177 koní). Nejsilnější dvoulitrový diesel má zrychlit na stovku za 8,4 sekundy a dosahuje kombinované spotřeby 5,8 l/100 km. Na vrcholu čtyřválců je dvakrát přeplňovaný dvoulitr v modelu xDrive23d, který má 204 koní, stovky dosáhne za 7,3 sekundy a rozjede se na 223 km/h. Ještě se podařilo získat informace o benzínovém motoru (pravděpodobně šestiválci), který se dostane na 230 km/h. Zřejmě se bude jednat o verzi xDrive25i, ale nepředbíhejme.

Na vrcholu bude stát přeplňovaný benzínový třílitr, ale ještě nevíme, zda varianta se dvěma turby či nová s jedním turbem, která se představila v BMW 535i GT.

Ačkoli BMW kdysi řeklo, že model X1 bude k dispozici pouze jako čtyřkolka, stále kolují spekulace, že se později v nabídce objeví auto s pohonem zadních kol, které bude mít nižší emise a spotřebu. Že bychom si nakonec přeci jen zadriftovali s SUV? Aby to ale nedopadlo nějak takhle

BMW X1 se představí na autosalonu ve Frankfurtu a sériová výroba začne ještě letos na podzim. Odhadovat přímou konkurenci je obtížné, protože Audi Q5 nebo Mercedes GLK jsou v kategorii BMW X3. Napadá nás snad jen Subaru Forester (pokud chcete jezdit na pole) a Ford Kuga (pokud chcete jezdit jen na silnici), takže BMW X1 by mohlo mít cestu k úspěchu vydlážděnou. I když si, aspoň podle fotografií, poradí i s pořádným bahnem.

autoweb.cz

3.6.2009 7:07

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist