Reorganizace Fordu bude stát miliardy

Modrý ovál se chce vrátit do černých čísel už v roce 2009.

Ford Motor odhaduje, že náklady na jeho další restrukturalizaci dosáhnou celkem 11,18 miliardy dolarů. Většinu z toho si vyžádá propouštění zaměstnanců, uvedl koncern ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC). Loni dosáhly náklady na restrukturalizaci podniku téměř deseti miliard dolarů. Nynější plán změn nese označení Way Forward (cesta vpřed), a peníze na něj chce Ford vydat v tomto čtvrtletí.

Do zisku se chce druhá největší automobilka USA vrátit v roce 2009. Loni ztráta skupiny činila 12,7 miliardy dolarů. Podnik proto zavírá 14 severoamerických továren a propustí přitom v regionu 37 tisíc členů odborových svazů a 14 tisíc dalších zaměstnanců. Propouštění bude stát 5,96 miliardy dolarů, dalších 2,74 miliardy si v novém plánu restrukturalizace vynutí penzijní náklady a 2,2 miliardy budou odpisy účetní hodnoty fixních aktiv. Prostoje továren připraví podnik o dalších 281 milionů dolarů.

Nezávisle na tom Ford ve výroční zprávě oznámil, že se musí soudit kvůli obvinění, že nespravoval programy zaměstnaneckých úspor dostatečně prozíravě a loajálně. Podnik odmítl jakékoli pochybení a oznámil, že se bude ostře hájit.

Ve výroční zprávě koncern dodal, že za minulý rok dal na zdravotní péči zaměstnanců, penzistů a na nich závislých osob 3,1 miliardy dolarů. Náklady na zdravotní péči penzistů z toho dosáhly 1,8 miliardy dolarů. Koncern předpokládá, že mu letos jeho náklady na zdravotní péči vzrostou. V

 prosinci klesly tržby Fordu v USA o 13 procent a za celý rok o osm procent. Částečně to způsobila slabá poptávka po jeho pickupech řady F. Ford předpokládá, že jeho severoamerická divize bude ztrátová do roku 2009, napsala agentura Reuters.

autoweb.cz, ČTK

2.3.2007 8:57

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist