Jak často kontrolovat tlak pneumatik

Věděli jste, že nejvíce poškození pneumatik vzniká kvůli špatnému tlaku?

Nejvíce poškození pneumatik vzniká kvůli špatnému tlaku v plášti, jak vyplývá ze statistik společnosti Continental. Při běžném provozu proto kontrolujte tlak v pneumatice pravidelně každé dva týdny. Správný tlak předepisuje výrobce auta a je uveden v manuálu k vozidlu, najdete ho také občas na vnitřní straně víčka palivové nádrže nebo na sloupku předních dveří. Pravidelná kontrola se vyplatí už proto, že nesprávný tlak zvyšuje opotřebení pláště a má negativní vliv na na jízdní vlastnosti.

Když měříte a upravujete tlak pneumatiky, pamatujte na následující rady. Kontrolujte tlak ve chvíli, kdy je pneumatika studená – nenastavujte tlak u horkého pláště. Na kolech jedné nápravy musí být tlak stejný, na přední a zadní ose se hodnoty mohou lišit. Čepička ventilku musí být dobře nasazená, aby chránila ventilek před prachem a nečistotou. Chybějící čepičku co nejdříve doplňte. A nezapomeňte kontrolovat tlak v rezervní pneumatice.

Partnerem rubriky je Continental – pneumatiky s německou technologií.

7.4.2010 8:03

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist