Nové komptence obecní policie od 1.7. 2006

Vyjasníme si, k čemu strážníky opravňuje nový silniční zákon a za které přestupky nás mohou pokutovat.

Vzhledem k tomu, že strážníky je od 1. července letošního roku na silnicích vidět více, množí se též dotazy na rozsah jejich nových kompetencí. Tento článek bude proto věnován jejich novým oprávněním, případně potvrzením, v čem se právní úprava naopak nezměnila.

Kontrola dokladů:

Od 1. 7. 2006 je strážník oprávněn od řidiče požadovat předložení některých dokladů, a to konkrétně:

–          řidičský průkaz,

–          osvědčení o registraci.

Měření rychlosti:

Od 1. července je též obecní policie oprávněna měřit rychlost, čehož řada obcí hned využila. Zákon sice předpokládá, že obecní policie postupuje v součinnosti s policií, to se však vůbec nedodržuje a ostatně ani není zřejmé, co tím zákonodárce myslel. Patrně měl na mysli jakési rozdělení úkolů obecní policie a policie po vzájemné dohodě, aby nedocházelo zbytečně k duplicitnímu měření.

Zastavování vozidel:

Strážník obecní policie je oprávněn zastavit řidiče vozidla ve dvou případech:

–          před přechodem pro chodce k zajištění bezpečného přechodu osob, jestliže to situace na přechodu či stav přecházejících osob vyžaduje,

–          jestliže řidič vozidla nebo přepravovaná osoba je podezřelá ze spáchání přestupku týkajícího se bezpečnosti silničního provozu.

Zastavovat tak strážníci jsou oprávnění skoro kdykoliv, postačí jím odůvodněné podezření ze spáchání přestupku.

Odtah:

Zde se nic nezměnilo, strážníci jsou i nadále oprávněni rozhodnout o odtažení vozidla.

Usměrňování provozu:

Strážník obecní policie je oprávněn pokyny usměrňovat provoz na pozemních komunikacích v případě, že je to nezbytné pro obnovení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, a není-li řízení provozu zajištěno policií nebo v součinnosti s policií.

Zabránění v jízdě

Pokud budou splněny podmínky zabránění v jízdě řidiči vozidla dle ust. §118a silničního zákona (např. došlo k nehodě, řidič je opilý, vozidlo je technicky nezpůsobilé, řidič nemá řidičské oprávnění apod.), musí strážník zavolat policii a řidič je povinen na místě setrvat. Zákon to výslovně neříká, ale ani použití určitých donucovacích prostředků by v daném případě nebylo vyloučeno, i když strážník sám o zabránění v jízdě nemůže rozhodnout.

Projednávání přestupků, ukládání pokut:

V tomto směru nedošlo k žádné změně. Strážník je oprávněn uložit pokutu za přestupek v blokovém řízení spáchaný:

–          neoprávněným stáním vozidla na místní komunikaci nebo jejím úseku, které lze podle nařízení obce použít ke stání jen za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy a při splnění podmínek stanovených tímto nařízením (nezaplacení parkovného)

–          nedovoleným stáním nebo zastavením vozidla na pozemní komunikaci, vjezdem do míst, kde je to místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno, porušením pravidel jízdy na zvířatech, vedení a hnaní zvířat na pozemní komunikaci, pohybem chodce na pozemní komunikaci odporujícím pravidlům provozu na pozemních komunikacích, nedovoleným způsobem použití lyží, kolečkových bruslí a podobných prostředků na chodníku a nedovoleným vedením jízdního kola nebo jízdou na něm v rozporu s pravidly provozu na pozemních komunikacích.

–          nedovoleným stáním nebo zastavením vozidla na pozemní komunikaci, vjezdem do míst, kde je to místní nebo přechodnou úpravou provozu na pozemních komunikacích zakázáno, porušením pravidel o překročení nejvyšší dovolené rychlosti, porušením pravidel jízdy na zvířatech, vedení a hnaní zvířat na pozemní komunikaci, pohybem chodce na pozemní komunikaci odporujícím pravidlům provozu na pozemních komunikacích, nedovoleným způsobem použití lyží, kolečkových bruslí a podobných prostředků na chodníku a nedovoleným vedením jízdního kola nebo jízdou na něm v rozporu s pravidly provozu na pozemních komunikacích.

Za žádné jiné přestupky nemůže strážník uložit blokovou pokutu.

JUDr. Tomáš Beran

27.7.2006 6:00| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist