Malé náklaďáky budou platit mýtné od roku 2009

Řekl to ministr dopravy Aleš Řebíček. Dřívější termín je podle jeho slov nereálný.

Nákladní automobily od 3,5 tuny do 12 tun hmotnosti budou platit mýtné od 1. ledna 2009. V pořadu Impulsy Václava Moravce to řekl ministr dopravy Aleš Řebíček. Dále uvedl, že dřívější termín je nereálný. „Musela by to být poslanecká iniciativa, nicméně zářijová schůze Poslanecké sněmovny je hodně našlapaná a je velmi zkrácená. Je nereálné, aby se to stihlo,“ řekl.

Řebíček dále uvedl, že příští týden podepíše s firmou Kapsch dodatek, podle něhož Kapsch vystaví mikrovlnný mýtný systém na všech budoucích dálnicích a rychlostních silnicích, jejichž stavba začne do roku 2013. Současná délka dálniční sítě necelých 1000 kilometrů se má do té zdvojnásobit. Vláda si tak uvolní ruce pro to, aby případné zpoplatnění silnic první, druhé a třetí třídy nemusel dělat Kapsch. „Prakticky se jedná o to, že se vymění, když to zjednoduším pro posluchače, tisíc kilometrů prvních tříd za tisíc kilometrů nebo úseky na tisíci kilometrech rychlostních komunikací a dálnic, které budou postaveny do roku 2013,“ uvedl Řebíček. „Pro stát je mnohem jednodušší a lepší, když systém je na rychlostních komunikacích a dálnicích jednotný, a silnice první třídy, druhé třídy, třetí třídy jsou zpoplatněny systémově dohromady a nebo nezpoplatněny,“ dodal.

Mýtné se vybírá v Česku od ledna 2007; prozatím na necelých tisíci kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Dopravci za jejich použití zaplatili zhruba 3,5 miliardy, Státní fond dopravní infrastruktury počítá s celoročním výnosem zhruba pět miliard. V systému je zaregistrováno 220 000 kamionů o hmotnosti 12 tun a více. Pokud by se zpoplatnění týkalo i vozů od 3,5 hmotnosti, přibylo by v systému podle údajů MD dalších 60 000 automobilů.

autoweb.cz, ČTK

3.9.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist