Limit na německých dálnicích nebude!

I když se environmentalisté staví na hlavu, německá vláda má jasno: německý Autobahn, ráj neomezené rychlosti, jen tak ze světa nezmizí.

Autobahn je pojem. Řekněte tohle slovo třeba v Anglii a když bude v okolí alespoň jeden motoristický nadšenec, zasvěceně pokýve hlavou a odpoví: německá dálnice s neomezenou rychlostí. Je pravda, že už to pár let zdaleka neplatí na tolika úsecích německé dálniční sítě, jako kdysi. Na mnoha místech se objevily značky omezující rychlost na standardních 130 km/h. Neomezené úseky, kde můžete svému Brabusu či GT3 pořádně šlápnout na krk, ovšem stále existují.

Když se zčistajasna objeví návrh tyhle úseky radosti zrušit, kdo myslíte, že za ním stojí? Lobby příznivců bezpečnosti? Kdepak, ale je to jen kousek vedle: zelení. Lépe řečeno evropský komisař Stavros Dimas, který si usmyslel, že kdokoli jede víc než 130 km/h, vypouští zdrcující množství CO2 a tomu je potřeba učinit přítrž.

Jenže u Němců narazil. Kancléřka Angela Merkelová si zjevně myslí, že je naopak potřeba učinit přítrž lidem, jako je Dimas, protože na otázku novinářů, jestli o celoplošném snížení rychlosti uvažuje, odpověděla jednoznačně: „za mé vlády se to nestane!“ A co víc, paní Merkelová zjevně dokáže o problému uvažovat inteligentně a s otevřenou myslí. Jejím receptem na snížení emisí z dopravy není represivní omezování řidičů, nýbrž kroky ke zlepšení plynulosti a snížení počtu dopravních kolapsů, které dálnice často ucpávají. Klaníme se, tleskáme a chceme jí do Čech!

autoweb.cz

31.10.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist