Toyota Camry předjede Ford F-150

Mohutné a žíznivé kolosy už v USA tolik nefrčí; důvodem jsou ceny benzínu.

Amerika se mění – rostoucí ceny benzínu a společenská diskuze o změnách klimatu způsobily, že obyvatelé Spojených států se po dlouhých desetiletích začali odvracet od svých oblíbených trucků. Prodeje velkých pick-upů poklesly za jediný rok o 18,5%, zatímco velká SUV zaznamenala propad dokonce o alarmujících 31,5 %.

Po léta nejprodávanějším automobilem na americkém trhu je gigantický (z našeho pohledu) pick-up Ford F-150. Druhé místo v žebříčku za loňský rok obsadil Chevrolet Silverado. Podle analytiků nicméně nadvláda trucků za oceánem končí. V dubnu se mezi F-150 a Silverado vklínila Toyota Camry, které ve statistikách za rok 2007 náleží pozice nejprodávanějšího osobního vozu. (Dokonce ani Američané nepovažují své zamilované pick-upy za osobní auta). Odborníci na zámořský automobilový trh očekávají, že Camry zanedlouho dotáhne F-150 a stane se nejprodávanějším motorovým vozidlem v USA.

Domácí výrobci se však nehodlají vzdát bez boje. Ford předevčírem oznámil, že na platformě F-150 vyvine menší a hospodárnější pick-up. Automobilka doufá, že se jí tak podaří znovu oživit zájem o segment, kterému tak dlouho dominuje.

autoweb.cz

21.5.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist