Ove Andersson zahynul

Včera dopoledne při závodech historických vozů tragicky zahynul Ove Andersson, závodník a později šéf závodního týmu Toyota.

Ove Andersson se narodil v roce 1938 ve švédské Uppsale. Svůj první závod absolvoval se svým vlastním Saabem. Snažil se dostat do týmu Lancia, což se mu nakonec povedlo a v roce 1967 vyhrál španělskou rally s vozem Lancia Fulvia. Dokonce se zúčastnil i takových podniků jako Targa Florio či 24h Daytona v roce 1968. Své první vítězství vybojoval na Rally Monte Carlo v roce 1971 s vozem Renault Alpine a dal tak o sobě pořádně vědět.

Zlomovým byl rok 1972, kdy v Uppsale založil závodní tým Andersson Motorsport. Připravoval vůz Toyota 1600GT pro mezinárodní soutěže. V témže roce se stal mistrem Evropy a o rok později s ním jako spolujezdec závodil Jean Todt (pozdější šéf Ferrari F1). První start na mistovství světa s Toyotou 1600GT proměnil v 9. místo na RAC Rally v Anglii. Poté startoval za další týmy a v roce 1975 vyhrál s Peugeotem první závod mistrovství světa, Safari Rally.

V témže roce vznikl v Bruselu Toyota Team Europe (TTE), Ove Andersson přestal závodit a spojil svoji další práci s ním. V roce 1979 se tým přestěhoval do Kolína nad Rýnem. První velký úspěch se dostavil v letech 1990 a 1992, kdy získal Carlos Sainz s Toyotou Celica titul mistra světa. V roce 1993 prodal Ove Andersson svůj podíl v týmu automobilce, ale nadále zůstal v jeho vedení.

Po ukončení působení ve světové rally se Toyota zaměřila na vytrvalostní závody. V roce 1999 získal tým s vozem Toyota GT One druhé místo na 24h Le Mans. V roce 2001 vstoupil tým do Formule 1 a Ove Andersson zůstal u týmu jako oficiální poradce.

Automobilový sport se mu stal v jeho 70 letech osudným, když se během závodů v Jihoafrické republice jeho Volvo z roku 1957 srazilo s nákladním vozem.

autoweb.cz

12.6.2008 8:10

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist