Nové BMW Z4 oficiálně!

Po předčasném prozrazení se dalo očekávat brzké oficiální představení. A tak ho tady máme.

Od nového BMW Z4 toho očekáváme opravdu hodně. Jistě vám neuniklo, že v redakci patří BMW k našim oblíbeným značkám, ale tentokrát vkládáme do nového roadsteru všechny naše naděje. BMW totiž poslední dobou obrací o 180° a místo řidičsky přitažlivých aut se zaměřuje především na auta úsporná a ekologická.

Modely řady Z vždy byly určeny pro řidiče, kterým je praktičnost a cena paliva ukradená, zato však vyžadují maximální řídičské potěšení a charakter. Doufejme tedy, že nové BMW Z4 uspokojí právě tuto skupinu, do které se i my dovolujeme zařadit. Tak se pojďme na nový roadster podívat podrobněji.

BMW Z4 velká fotogalerie

BMW Z4 fotogalerie

Co nás na první pohled překvapí, je celkem zajímavé skloubení linií moderních BMW a klasického roadsteru BMW 507. Rozhodně se dá tento design označit za povedený a vyvážený, což se o některých současných BMW říci nedá (my se v redakci opět popereme, vy můžete svůj názor vyjádřit v diskusi pod článkem).

Hlavní změnou oproti minulé generaci BMW Z4 je pevná skládací střecha. Podle BMW je vyrobena s velmi lehkých a pevných materiálů, zvyšuje klimatickou a akustickou pohodu uvnitř vozu a při nasazení zvyšuje i bezpečnost a torzní tuhost. Složení a nasazení trvá 20 sekund a je možné ho provádět v rychlostech do 50 km/h.

Pod kapotou budou známé motory, jak už ale bylo řečeno dříve, změní se jejich označení, takže se v tom teď velmi špatně vyznáme. Nejprve přijdou na řadu výkonnější motorizace, postupem času se pak do motorového prostoru dostanou i slabší a levnější čtyřválce a diesely. Z důvodů nižších emisí však BMW některé své motory lehce přiškrtilo, takže nebudou dosahovat takových výkonů, na jaké jsme zvyklí.

V modelu BMW Z4 sDrive23i bude pracovat tradiční řadový šestiválec 2,5 l o výkonu 207 koní a točivém momentu 250 Nm. Nad ním bude známý třílitr o výkonu 258 koní a točivém momentu 310 Nm v Z4 sDrive30i a vrchol tvoří dvakrát přeplňovaná verze téhož motoru o výkonu 306 koní a točivém momentu 400 Nm, která pohání model sDrive35i. Vybírat můžete buď z tradičního šestistupňového manuálu, klasického automatu nebo nové dvouspojkové převodovky se sedmi rychlostmi. S tou se nejsilnější model dostane na stovku za rovných pět sekund a rozjede se až na elektronicky omezených 250 km/h.

Podrobnější technické informace BMW samozřejmě zveřejní až během oficiálního představení na autosalonu v Detroitu, ke kterému dojde již v lednu. Prozatím se můžeme kochat rozsáhlou fotogalerií a spřádat plány, jak na jaře sehnat milion na šestiválcový model Z4, tolik by totiž mělo stačit. Proslýchá se, že nejlevnější čtyřválec by měl stát jen něco přes 850 000 korun.

autoweb.cz

14.12.2008 2:53

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist