Mercedes-Benz možná nakonec nenasadí tříválce

Mercedes nechce udělat ze svých aut drnčící krabice. Naprosto ho chápeme.

Snižování spotřeby a emisí si nutí i zmenšování motorů. Všichni výrobci proto dnes postupně nahrazují velké pohonné jednotky menšími s menším počtem válců, ale s přeplňováním.

Automobilky Mercedes-Benz i BMW před časem uvedly, že použijí tříválcové motory v základních verzích svých nejmenších modelů. BMW řady 1 a BMW řady 3 tak v příštích generacích dostane tříválce s turbem, Mercedes chtěl stejnou strategii uplatnit u modelů třídy A, B a dokonce i C.

Nyní ale Mercedes otočil o 180° a najednou se mu nasazení tříválců nezamlouvá. Proč? Zdroj uvnitř automobilky blízký vývoji prozradil britskému magazínu Autocar, že byla automobilka „překvapena, kolik peněz bude optimalizace tříválcového motoru stát“.

Mercedes nejprve použil jednoduchý princip – rozpůlil dosavadní šestiválec a nasadil na něj turbo. Motor byl prý ale příliš nekultivovaný, nevyrovnaný a neefektivní. Investice do zkulturnění projevu tříválce by byly velmi vysoké a prý by se nemusely vyplatit.

Nyní bude o všem rozhodovat vedení značky. Na stole jsou dvě varianty – tříválec, který si vyžádá velké investice, nebo úplně nový čtyřválec 1,2 až 1,6 litru, který bude „jednodušší“ a který si nechá Mercedes dodávat zvenku. V lednu se tedy určitě dozvíme, zda dostaneme tříválcové Mercedesy či nikoli. Víme však, že BMW podobný osud již čeká.

Proto bychom si měli pomalu zvykat na to, že příští BMW se budou jmenovat třeba 108i a 312i, zatímco Mercedesy C 120 CGI či C 140 CDI…

autoweb.cz

15.12.2009 12:44
Více o tématu: BMWcoachMercedes-Benz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist