Chevrolet Corvette ZR1: oficiální technické údaje

Konečně známe přesná a oficiální čísla výkonových parametrů tohoto kladiva na předražené supersporty.

Chevrolet sice přesná čísla z motorové brzdy zveřejnil, ale ještě se mu nepodařilo změřit časy akcelerace a maximální rychlost. Nedivíme se, protože s takovým výkonem se zakřivuje časoprostor a jak jistě z fyziky víte, při rychlostech blízkých rychlosti světla se s časem dějí zajímavé věci. Takže se mohlo dost dobře stát, že Corvette ZR1 dorazila do cíle dřív než vůbec odstartovala.

Ale teď vážně. Výkon známe, ale opakování je matka moudrosti. Chevrolet Corvette ZR1 odevzdává ze svého kompresorem přeplňovaného LS9 V8 6.2 celých 638 koní při 6500 ot/min a brutálních 819 Nm při 3800 ot/min. Spolu s nízkou hmotností Corvette tak vedle těchto čísel vypadají parametry například Nissanu 350Z, BMW 335i nebo Porsche Cayman jako naprosto směšné. A motor z Octavie RS by se oproti Corvette hodil tak maximálně do golfového vozíku.

Oficiální údaj maximální rychlosti zní 330 km/h a akcelerace z 0 na 96 km/h 3,4 sekundy. To je na auto s pouze jednou poháněnou (a listovými pery odpruženou) nápravou prostě úchvatné. Čtvrt míle (400 m) s pevným startem zdolá za dechberoucích 11,3 sekundy s cílovou rychlostí 210 km/h. Pro srovnání, obyčejný rodinný hatchback jede po 11 sekundách sotva předpisovou devadesátkou.

Někdo možná ohrne nos, že taková čísla kdejaká superauta překonají. Ano, máte pravdu, jenže tato Corvette stojí v přepočtu pouze 1 600 000 korun a její výkonově nejbližší rival asi desetkrát tolik. Nelze se ubránit pocitu, že vlastnictví tohoto motoristického skvostu bude silně záviděníhodné.

autoweb.cz

18.6.2008 11:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist