Američané šílí, benzín už stojí dolar za litr

V přepočtu nekřesťanských 16 Kč je v USA zdrojem velké nevole, lidé se začínají zajímat o úspornější auta.

Pro Čecha pohádková cena, o níž si nechává zdát. Pro Američana důvod k panice – cena benzínu vzrostla v USA téměř na dolar za litr. Američané utahují opasky a mění plány na letní dovolenou. Poprvé v historii nebude samozřejmostí dlouhá cesta vlastním vozem napříč celými Státy. Ceny pohonných hmot jsou totiž pro obyvatele USA hříšně vysoké, pro Čecha je ovšem 16 korun za litr stále směšná částka.

Americký galon (3,785 l) běžného paliva se prodává za 3,53 dolaru. V Kalifornii jsou ale ceny ještě vyšší a lidé tam za stejné množství benzínu platí až 3,80 USD. Auto má téměř každý člověk starší šestnácti či osmnácti let a náklady na pohonné hmoty tu byly celá desetiletí otázkou několika drobných.

Jenže podle Troye Greena z Americké automobilové asociace ceny nadále porostou. Jak uvedl pro CNN, dá se očekávat, že v květnu budou o dalších 25 centů vyšší. Podle něj se tak výrazně změní plány amerických rodin na letní dovolenou. Budou vyrážet jen do blízkého okolí svých domovů.

Nejhorší ceny jsou pak v San Francisku, kde řada lidí zaparkovala svá žíznivá auta a využívá k cestě do práce metro.

autoweb.cz, Famous

30.4.2008 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist