Koncept BMW GINA

BMW postavilo koncept budoucnosti a jeho karoserie je z látky.

BMW GINA Light Visionary Model Concept Car je studie automobilu, který dokáže měnit svůj tvar. GINA znamená Geometry and functions In N Adaptions (něco jako „Geometrie a funkce v nekonečně mnoho podobách“).

Princip je jednoduchý. Přes kostru z ocelových drátů, trubek a všelijakých jiných, blíže nespecifikovaných materiálů, je natažena odolná a pružná látka. Celá kostra se ovládá pomocí elektrohydraulických strojků. A tak můžete celkem snadno změnit tvar nejen zadního spoileru, ale i prahů, kapoty, dveří, sedadel a interiéru.

Nepočítejte s tím, že se něco podobného dostane do sériové výroby (pevnost takové konstrukce při nárazu bude mizivá). Ale můžeme pod tím vidět křivky budoucího BMW Z4 a třeba i kupé řady 6 nebo nového nástupce BMW řady 8. Designéři tak mají konstrukci, se kterou mohou neustále pracovat, měnit jejího tvar a zkoušet různé designové nápady. A to vše na jednom jediném „autě“, bez nutnosti stavět nové modely. Ušetří se tak náklady a hlavně čas.

autoweb.cz

12.6.2008 9:30
Více o tématu: BMWBMW GINABMW Z4látka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist