Kia Ray PHEV Concept

Technika z tohoto hybridního konceptu se dostane do výroby.

Koncept hybridního sedano-hatchbacko-kupé má demonstrovat filozofii označení EcoDynamics, které Kia nyní používá na svých vozech, jež jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Kia Ray PHEV Concept má pod kapotou přeplňovanou čtrnáctistovku s přímým vstřikováním o výkonu 153 koní, které pomáhá elektromotor o výkonu 106 koní. Převodovka CVT pak pohání přední kola, ale na více jak 175 km/h vás nepustí.

Koncept umí jezdit buď na benzín, na elektřinu nebo na obojí, je to tedy full-hybrid. Protože lze ale akumulátory dobíjet i za zásuvky, můžeme vlastně Kiu Ray označit rovnou za plug-in hybrid. Tím vzniká nová konkurence pro Chevrolet Volt, jehož uvedení do prodeje se neustále odkládá.

Kia Ray na jedno natankování a plně nabité akumulátory urazí až 1200 km. Spotřeba v běžném režimu, kdy pracuje i spalovací motor, dosahuje 3 l/100 km. V režimu plug-in, kdy si auto před jízdou dobijete ze zásuvky, je prý spotřeba po přepočtu na hodnotě 1,16 l/100 km. Pouze na elektřinu umí auto urazit přibližně 80 km.

Je zajímavé, že i přes čistě aerodynamický design, který má pomoci snížit koeficient odporu vzduchu na 0,25, vypadá koncept docela zajímavě a hlavně mnohem blíže k sériovému autu než jiné zběsile tvarované koncepty.

Důležité ale je, že technika, kterou má koncept Kia Ray PHEV pod kapotou, se velmi brzy dostane do některých modelů značky, zejména do těch větších. Tipli bychom si, že třeba takové Sorento by mohlo být žhavým kandidátem.

autoweb.cz

12.2.2010 7:03

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist