Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o radu. Podvádí už deset let, ještě s tím nepřestal a nikdo s tím nic nedělá.

Stručný popis mega podvodu vysoce organizovanou skupinou podvodníků.

1. Auta jsou životu nebezpečná a nemají co dělat na silnici. viz text níže. Ohrožují zdraví a životy účastníků silničního provozu! Nefungují jim brzdy. A ČOI ani MD nic nezjistilo?

2. Někdo (ředitelem importu Mazda pro CZ + SK je pan Ing. Alexej Kiriakovský) do CZ natahal auta, která měla jít z výrobní linky rovnou do šrotu a veselé to tady prodává, jako nová auta. Pochopitelně záruky neřeší. Mimo jiné je toho plný internet. Udělal si CZ smetiště a ještě se veselé vysmívá lidem, že CZ je banánová republika tak co by chtěli.

3. ČOI má chránit zájmy občanů ČR a ne zájmy nějaké automobilky, potažmo ředitele importu, který si z toho udělal byznys plán, jak na tom vydělat. Dokonce to pan veřejně přiznal ve Světě Motoru, že auta mají vyrobní vadu a tvrdil jak se všechny postaral i o ty které závada postihla po záruce. Pak si to rozmyslel a nařídil vyměnit všem postiženým měrky oleje (to je ta péče o zákazníka , asi?) a tvrdit, že auta potřebuji výměnu oleje každých 10tkm. Tim ale jenom potvrdil to, že se jedná o podvod. Nafta v oleji nemá co dělat, olej ztrácí viskozitu a přestává mazat, proto dochází u všech aut k zadírání motoru a končí někde kolem 100 tkm na šroťáku, neboť oprava je nerentabilní. Není nic jednoduššího než si vytáhnou VIN a podívat se kde ty auta většinou skončila.
Dokonce mám podezření že se jedná i o pojistný podvod.

Odhaduji to tak na cca 4.000 podvedených, jenom v ČR. Ta situace je úplně stejná na Slovensku.

Tady to je jako přes kopirák:

Až příběhy majitelů ukazují, jaké dopady má fiasko převodovek PowerShift od Fordu | Autoforum.cz

Jde o podvod, který je v rozsahu financi 3x až 4x vetší než H-systém.

Můj příběh, ale ten se opakuje v podstatě u všech podvedených.
Byla mi provedena Výměna za jemnější filtr byla provedená bez mého vědomí a to při svolávačce, když mělo auto najeto 15425 km a nebylo staré ani rok. O tom, že došlo k nevratnému poškození motoru jsem přesvědčen. Byl vyměněn olej a pravděpodobně i ten filtr s pilinami a šponami. Té svolávačce jsem nevěnoval pozornost. Ve snu by mě nenapadlo, že se tam brousí vačkový hřídel s vačkami. Při té svolávačce mi zároveň byla udělaná i první garanční prohlídka. Lze dohledat v el. garanční knížce. S autem jsem jezdil dál bez problému, až do doby než jsem jel do Německa a v Ústí se mi to rozsvítilo jak vánoční stromeček. Na pokyn servisu, kam se jsem volal, jsem to nechal odtáhnout do nejbližšího autorizovaného servisu v Ústí BEK. Tam mi byl opět vyměněn olej i když auto mělo najeto pouze 12.000 km od poslední výměny oleje a vše jsem musel zaplatit, protože na pokyn zastoupení Mazdy, to prý bylo způsobeno vinou řidiče, že je nafta v oleji. A to mě tam ještě celkem nenápadně tlačili do toho abych si u nich nechal zároveň udělat druhou garančku a tak by bylo vše skoro dokonale zamaskované. Nikdo by nic nepoznal. Dvakrát výměna oleje při garanční prohlídce. To jsem ale už odmítl, protože se mi to nějak nezdálo. Požadoval jsem jenom opravu vozidla, které bylo v záruce. Prý, že mu nic není, jenom vyměnili olej, ale i to odmítli zapsat do garanční knížky, tak jsem to nechal napsat rukou technikem na fakturu. ČOI tvrdí, že výměna byla zapsána do elektronické knížky! viz. příloha, chyba řidiče.
Vezmu to stručně. To auto bylo v poškozené už když jsem s ním vyjel od prodejce za bránu a s ním i mnoho dalších aut podobně postižených.. S TĚMI PILINAMI, ŠPONAMI JSEM NAJEL 15425 km. TAKŽE DOŠLO K POŠKOZENÍ VŠEHO KAM SE TEN OLEJ DOSTAL. Celá série aut vyrobených v r. 2012-2013 a prodávaných ještě v roce 2015. Takže jasné klamání spotřebitele. Ta situace s odtažením a výměnou oleje se opakovala ještě 2x než jsem to auto odstavil. Naposledy jsem byl odtažen do servisu Auto Jeremiášova, kde mi bez mého vědomí vyměnili měrku za měrku s třemi body a řekli, že autu nic není a odmítli to opravit. Autu nic není a po najetí 10.000 km mám litr nafty v oleji. To jsou jedinci co to tam mají po ujetí 2.000 km, nešel jsem to na netu.
A ten interval se na 100% bude zkracovat.
Jasný mega podvod. Prodávali auta s výrobní konstrukční vadou. Předčasná výměna oleje na svolávačku. Výměna měrek oleje. A teď jsem našel ještě, že dokonce mají tu drzost a lepí autům samolepky viz. příloha. Nafta v oleji je jasný technický nesmysl. Je to jenom maskovaní výrobní vady. Nejhorší na tom je ale to, že ti šmejdi po uplynutí cca dvou let, kdy docela uspěšně maskovali výrobní vadu, těm lidem nabídnou, že to auto od nich vykoupí. Pochopitelně za podseknutou cenu, kterou ale poškozený buď musí akceptovat a nebo to zkusit prodat sám za pomoci inzerátu nebo bazaru. Vím o pánoví, který jim to prodal, ale musel si u nich vzít další nové auto. Takže dostali zaplaceno za auto s výrobní vadou min. výrobní náklady, které pak v klidu prodají dál jako málo jeté a prověřené vozidlo. Nový vlastník než to zjistí, tak autu jsou už víc jak tři roky a nemá šanci cokoli reklamovat.
Historie se opakuje. Přesně tak to začalo u mé Mazdy 6 , Mazdy 3 i Mazdy CX5 s dieselovým motorem. Nejdřív svolavacka, potom přehrání SW, následně vypalování filtru, pak ze jsem si koupil nevhodné auto, jezdím krátké tratě, nečetl jsem manuál, je to prý normální stav a ve finále mi pan Kiriakovsky, sef importu ČR +SK, napsal ze jsem si tu závadu, ze má auto litr nafty v oleji způsobil sám. Proto asi měnili měrky s bodem X. A Ted mi ještě vyhrožuje svým advokátem. Tak se ptám, proč jste mi nabídli ze to auto po dvou letech vykoupí? Za směšnou cenu.
Zdroj: https://www.poradte.cz/…tml

Diesel gate je proti tomuto podvodu procházka růžovou zahradou.

V Německu by se to stát nemohlo a to ty auta nejsou nebezpečná životům lidi:
https://www.autoforum.cz/…tu/

Toto je zkopírovaný text z nezávislého fóra mazdaklan.cz od Martina Kokeše alias Sh3k. Trolla, hackera a zakladatele nezávislého fóra mazdaklan.cz, který tvrdí, že si to auto koupil v r.2014, ale o problému prokazatelně píše na všech fórech a diskuzích už od samého začátku, kdy se tyto motory 2,2 diesel Sky Active začali prodávat tj. od roku 2012.
Bohužel už tam nepíše, co se stane s motorem po ujetí 15 tis. km s pilinami v oleji než dojde na svolávačku:

Tak se pochlubte, už vás také svolali?
Jak se nám (potencionálně postiženým, tedy těm, kteří mají auto vyrobené cca před polovinou září 2013) tak pěkně zadírají naše výfukové vačky (viz vedlejší téma), tak po motoru kolují kovové piliny a ty nám ucpávají vakuovou pumpu posilovače brzd. Jeden z příznaků je i to, že auto přestává brzdit v okamžiku, kdy motor pracuje na volnoběh, např. při popojíždění po parkovišti a je opakovaně šlapáno na brzdový pedál. Copak u aut s automatickými převodovkami, tam jen hrozí, že se leknete, že auto najednou nemůžete udržet na místě, aniž byste nebyli vzpříčení mezi sedačkou a pedálem brzdy, tak prostě vyřadíte. Ale hodně lidí s manuálem vyřazuje při jízdě z kopce a tam by někteří mohli být najednou velmi nemile překvapeni, když by potřebovali zabrzdit a ono jim to ve stovce neposilovalo.
Postup prohlídky je takový, že:
otestuje se vakuová pumpa při volnoběhu, jestli při opakovaném mačkání brzdového pedálu udrží podtlak nižší než 35 kPa – hodnota u nové pumpy je asi 7-8 kPa
všechny motory (jak s dobrým, tak se špatným podtlakem) jsou pak vypláchnuty vyplachovacím olejem
pokud je pumpa ucpaná, je vyměněna za novou
všechny motory jsou následně naplněny novým olejem a je použit nový olejový filtr
Co mi nejde na rozum je, že byl pro diesely SH nedávno zaveden jemnější olejový filtr SH01-14-302A a starý olejový filtr SHY2-14-302 se má dávat už jen do benzinových motorů PE/PY. Pro tuto akci to však neplatí a pokud není skladem nový, klidně tam prý mohou dát ten starý.

P.S: malá ukázka z netu:

1. SlavekP Odpovědět …2016-01-05 13:53:29 Ahoj Mazďáci, tak jsem na Silvestra bohužel zažil jako to, co už mnozí z vás (M6 2.2D AT, 16 měsíců stará, najeto asi 58k km, 17k po servisní prohlídce): po cestě červená kontrolka a známé hlášení „Low oil pressure. Engine damage possible. Check oil level“. Kontroloval jsem stav oleje (o těchto problémech popisovaných zde na fóru jsem v danou chvíli nic nevěděl), byl v pořádku – lehce nad maximem (ne na značce „x“). Telefon na Mazda Assistance, kde mi sdělili, že s autem není možné dále jet a je nutné ho odtáhnout do servisu. Paráda, naštěstí jsem byl téměř v cíli, takže domluvený odtah na Nový rok do Auto Palace Spořilov, zapůjčení auta atd (díky Mazda Assistance vše proběhlo celkem hladce – kdyby tak všechno fungovalo u Mazdy, bylo by to super). Dnes mi technik z Auto Palace sdělil, že na autě žádnou závadu nezjistili, že se jedná o „provozní stav, kdy v důsledku častěji probíhající regenerace DPF filtru došlo ke kontaminaci motorového oleje palivem“, neboli, toto může nastat kdykoli v budoucnu znovu. Když jsem se ptal, jestli mu připadá normální, že u ani ne 1,5 roku starého auta k tomuto dojde a evidentně může dojít i v budoucnu, tak mi sdělil, že on auto nekonstruoval a že každý, kdo si naftovou Mazdu kupuje, tak ví, že auto takto regeneruje a že tedy tento stav může nastat. Já tedy za sebe musím říct, že ne, já jsem si to auto rozhodně s tímto nekupoval a rozhodně ani nejsem ochoten akceptovat u ani ne 1,5 roku starého auta se skoro milionovou cenovkou, že se na něj nemůžu spolehnout a v podstatě kdykoli se mi může stát, že mě auto někde nechá a budu řešit odtah a náhradní auto atp. (a po záruce toto vše nejspíš i na vlastní náklady, o možných komplikacích v zahraničí ani nemluvě). Dnes budu psát dopis/reklamaci do Mazdy a uvidím, co se bude dít. Dám sem pak vědět postup/výsledek. Do té doby – máte někdo zkušenosti s reklamací auta na základě těchto stavů? Stalo se to někomu z vás opakovaně? Pokud dojde na případně řešení přes právní zástupce/soudy, je někdo z vás ochoten se se mnou v této snaze spojit? Myslím, že se nemůžeme nechat tímto způsobem odbývat a měli bychom se pokusit si prosadit svá práva. Pokud nás bude víc, tak máme myslím větší šanci na úspěch a i to právníky/tisk bude více zajímat….
https://www.mazdaclub.cz/…034

2. Tak i mne naprosto bez varování postihla 1.2. 2018, což bylo 4 měsíce po 3. leté záruce v 77686 km fatální porucha motoru. Krasavice stojí v Mazdě Karlovy Vary a je to vačka, turba a možná v háji celý motor. Mám pocit, že se jim tam vůbec nechce nic dělat. Příčina závady se už zde probírala ale nikdo nepsal, zda se mu povedlo získat od Mazdy nějakou pomoc při opravě této časté konstrukční vadě motoru. Rozhodně se nehodlám smířit s tím, že se to zkrátka stává a je to tedy smůla majitele. Zvažuji možné postupy jak neplatit celou opravu. Má někdo nějakou zkušenost ?

Více na: https://www.mazdaclub.cz/…412

3. Mazda 6 2,2d rok 2015 přidřený motor .. Dobrý den, chci se zeptat. Koupil jsem si novou Mazdu 6 2,2d rok 2015. Po 20tis km se to začalo sypat. Po cca 10 až 12 tis km červená kontrolka tlak oleje, odtah do servisu výměna 6tis. Tak stále dokola celkem 9 odtahu do servisu, pokaždé mi bylo sděleno, že je to způsobem jízdy. Po mém dotazu jak mám tedy jezdit my bylo odpovězeno, že to mi říct nemohou. V 88tis odešlo celé turbo. Jelikož jsem do dneška nenavštívil jiný než autorizovaná servis Mazda a dokonce si stále držím záruku mobility tím že vše nechávám dělat pouze u mazdy. ( nechal jsem si vyjet servisní historii plateb a investoval jsem za 4 roky provozu 170 tis do oprav) Jaké bylo moje překvapení když se mi před týdnem ve 161 tis km rozsvítil nápis nutná kontrola tlaku oleje. Po návštěvě servisu mi bylo sděleno, že motor je přidřený, málo maže, je zakarbovaný, zasáhlo to turbo a sání, že nedoporučují auto nadále užívat a oprava prý cca 150 až 250tis. Řekl jsem že to asi nemyslí vážně, ale byl jsem ujištěn, že to vtip není. Že mi auto vlastně vydrželo strašně moc. Zeptal jsem se jestli je normální že auto za 800tis Kč je po 160tis na vyhození a odpovědí bylo pokrčení ramen. S tímto se nehodlám smířit. Na netu jsem zjistil, že rozhodně nejsem sám. Vše mohu doložit fakturama , výpisem z knihy a mailovou komunikací. Pomozte mi prosím. Jaký by jste navrhovali další postup? Budu rád za každou radu.

Více na: https://www.mazdaclub.cz/…816

Lukáš Lavička napsal:

Michal Drobec
Mazda 6 2,2D 2016 – 10 reklamnací, po 2 ltech vyměněné turbo a teď po konci 5 leté záruky už to zase zlobí
Budu měnit turbo každé 2 roky???? Můžu se leda soudit na skrytou vadu. Spoustu času a peněz.
To auto je prakticky neprodejné, nebo s brutální ztrátou.
Nepodrželo mne ani distributor ani zastoupení Mazda v ČR.

děkuji za Váš čas a radu, přeji hezký den

Odpověď

Dotaz ještě nebyl zodpovězen. Zkuste to prosím později.
14.5.2021 11:06

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist