Zamáčkněte slzu. Rolls-Royce vyrobil úplně poslední kupé s motorem V12

Historicky nejvýkonnější Rolls-Royce přijíždí v limitované edici Wraith Black Badge Black Arrow. V garáži ho bude vlastnit pouze 12 vyvolených z celého světa.
p90498647-lowres-1100x618.jpgCelá galerie 23 Zdroj: Rolls-Royce MC Prague Media

Inspiraci pro nejnovější model značky hledali inženýři u stejně významného vozu s motorem V12.  Jednalo se o model Thunderbolt, sedmitunový vůz poháněný dvěma leteckými motory Rolls-Royce V12 řady „R“, se kterým George Eyston v roce 1938 stanovil světový pozemní rychlostní rekord, a to s hodnotou 575,335 km/h. Stalo se tak na Solných pláních v Bonneville v Utahu. Zajímavý byl tehdy už i vizuál vozu, který měl černé velké šipky se žlutými kruhy, a to z toho důvodu, aby ho bylo dobře vidět i při vysoké rychlosti při přímém žhnoucím slunci.

Novinka je odrazem perfekcionalismu

Zakázková úprava vozu s názvem Wraith Black Badge Black Arrow nabízí plné barevné stupňování mezi dvěma tóny – stříbrnou Celebration a černou Diamond. Na černý lak byla nanesena krycí vrstva s částicemi skla „Crystal“, aby se opticky umocnil přechod mezi těmito dvěma barvami a bylo dosaženo výrazného efektu rozmazání pohybu zepředu směrem vzad. Ostatně tento lak, který je vysoce blyštivý vzniká při 12hodinovém procesu, kdy je ručně leštěn, aby se dosáhlo skleněného vizuálu.


Videoreportáž: Jantarový speciál od RR


Zajímavě řešené jsou i přechodové barvy – jedná se o zářivě žluté elementy na nárazníku a proužky na kolech. Dalším novým prvkem je provedení vzpěry do V, umístěné mezi maskou chladiče a motorem. A je též ve zmiňované žluté barvě, která jemně přitahuje pozornost k motoru V12 za tmavým chromovaným rámem mřížky verze Black Badge. Zářivě žlutá barva je použita i na základně z vrstveného uhlíkového vlákna sošky Spirit of Ecstasy na přídi vozu se žlutým prstencem s vyrytým názvem této kolekce.

Vyladěné protisměrné dveře

Ikonicky se otevírající dveře v protisměru jsou obloženy černým dřevem, které mají zajímavý design napodobující nepravidelný povrch Solných plání Bonneville. Toto neobyčejné provedení je použito také na zadním panelu, který odděluje zadní sedadla a připomíná vodopád.

Interiér verze Black Arrow se honosí novým typem materiálu  – tzv. klubovkovou kůží, kterou jsou potaženy loketní opěrky, výztuhy sedadel a jiné detaily. Jedná o kůži ve velmi hluboké černé barvě s vysokým leskem. Nesmí chybět kontrastní žlutá na sedadlech, celém volantu a v jemných detailech celého vozu.

Nesmí chybět hvězdná obloha

Protože je RR prostě značkou luxusu, nesmí chybět stropní obložení s noční oblohou, která je sestavena z 2 117 „hvězd“ z optických vláken aneb Největší počet, jaký kdy měl vůz Rolls-Royce. Všechny jednotlivě ručně uspořádané „hvězdy“ zobrazují Mléčnou dráhu při pohledu z rozlehlých otevřených prostor a souhvězdí přesně tak, jak vypadaly nad Solnými pláněmi v Utahu 16. září 1938, tedy v den Eystonova posledního, stále platného rekordu.

 

23.4.2023 9:00| autor: Tomáš Malík
Více o tématu: motorytest

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist