Limit emisí v EU možná až od roku 2015

Evropská Unie zvažuje odložení přísných emisních limitů o tři roky.

Evropská komise rozhodla o tom, že plánovaný limit průměrných emisí nových vozidel 120 g/km CO2, který měl vstoupit v platnost od roku 2012, se odloží o tři roky.

K tomuto návrhu vedla jednání s automobilkami, které argumentovaly jak příliš vysokými náklady potřebnými pro rychlý vývoj, tak rovněž probíhající krize, která činí výrobcům velké ztráty. Zodpovědní komisaři a delegáti tak přimhouřili oko a navrhli odložení data na rok 2015.

Návrh ještě musí projít hlasováním evropského parlamentu, aby mohl vstoupit v platnost. Francie, která v současnosti předsedá EU, prý návrh podpoří a vyzývá i ostatní členské státy, prý to pomůže oživit stagnující automobilový průmysl.

Zatímco Itálie trochu zlobí a požaduje dřívější uzákonění těchto limitů, nejvíce protestující zemí je Holandsko, které chce mnohem přísnější limity a ještě dříve, už v roce 2011. Není se čemu divit, když leží takový kousek nad hladinou moře (a místy i pod hladinou), ale bludní Holanďané zapomínají na to, že auta nejsou jediným a už vůbec ne majoritním emitentem skleníkových plynů. Ale to prostě pomatencům na parlamentních židlích nevysvětlíte. Lépe se totiž šikanuje evropský řidič, který musí každý den dojíždět do práce vydělávat na daně, ze kterých jsou vyživováni tito darmožrouti, než třeba čínský průmysl, kterému je hodnota vypouštěných emisí úplně ukradená…

autoweb.cz

5.11.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist