Denní světla povinně od roku 2011

Bez výjimky pro všechny státy, denní svícení projde. Očekávat tak můžeme auta se speciálními denními světly.

Zavedení povinného svícení denními světly údajně sníží počet smrtelných nehod o 3 – 5 %. Od roku 2011 tak budou muset svítit všechny osobáky, o rok a půl později i autobusy a nákladní vozy. A to přesto, že přínus může být minimálně diskutabilní. Podle výrobců a některých odborníků bude těžké striktně oddělit světla pro denní svícení se světly do mlhy a normálními světly. Podle nich velké množství řidičů zapomene se soumrakem denní světla přepnout na běžná potkávací, čímž budou oslňovat protijedoucí řidiče, a to bezpečnosti rozhodně neprospěje.

Dalším argumentem proti je to, že celodenní svícení normálními světly zvyšuje spotřebu automobilů o 3 %, LED diodami pak o 1 %. Výrobci také tvrdí, že již vyvíjí nové modely aut, které s tímto nařízením nepočítají a bylo by potřeba změnit design, techniku a palubní elektroniku.

Nařízení ještě čeká na schválení a pak se o něm bude hlasovat. Podle všeho ale nakonec projde, takže se připravte na to, že od roku 2011 budou všechna nová auta vybavena nově i denními světly.

autoweb.cz

26.9.2008 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist