Vládní pomoc stále neschválena

Senát USA stále nehlasoval o mimořádné dotaci 15 miliard po automobilový průmysl.

Zatímco byl návrh na mimořádnou vládní pomoc ve výši 15 miliard dolarů pro americké automobilky podpořen jak v Bílém domě, tak ve Sněmovně reprezentantů, senát stále váhá. Dokonce o tomto návrhu ještě ani nehlasoval.

Automobilky tak začínají tušit nejhorší a připravují se na to, že návrh podpořen nebude. Ford zatím odolává hlavně díky fungující evropské divizi, ale General Motors má velké problémy a Chrysler je na tom ještě hůř. Někteří finanční experti totiž předpovídají, že i když bude vládní pomoc nakonec schválena i senátem, Chrysler stejně nepřežije. Podle nich by totiž jen 11 miliard dolarů bylo potřeba na to, aby se Chrysler zotavil, ale podle posledních zpráv nedostane více jak 7 miliard, pokud vůbec. Podle všeho se tak máme připravit na skutečnost, že v USA budou koncem roku 2009 fungovat jen dvě automobilky a to Ford a GM.

Senát snad bude o návrhu hlasovat do konce týdne, ale podle rozložení sil v poměru 50/50 se nedá předpokládat nějaký jasný výsledek. Jak již bylo řečeno dříve, většina zastánců dotace varuje, že pokud nebude návrh přijat, bude to stát americkou ekonomiku čtyřikrát víc peněz, pokud automobilky zkrachují. Odpůrci návrhu zase říkají, že zkrachují tak jako tak, takže proč sypat tolik peněz do bezedné díry.

autoweb.cz

12.12.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist