Velký bratr vás chce sledovat ještě víc

Policie v Kalifornii požaduje po automobilce zapnutí GPS v autě podezřelého.

Máte v zamčené ledničce zamčené dózy, ve kterých jsou zapečetěné pytlíky s čajem? Máte pocit, že Česká Armáda má v Brdských lesích tajnou základu se rozbitým létajícím talířem? Tak tohle bude něco pro vás. Jak říkal Woody Allen, to že jste paranoidní ještě neznamená, že po vás nejdou.

V Kalifornii se policie například snaží najít jednoho chlapíka. Mercedes S430, kterým dotyčný jezdí, má na palubě navigační systém, který je schopen (například v případě havárie) nahlásit centrále automobilky polohu vozu. Policie se teď snaží automobilku přimět, aby systém aktivovala dálkově a pomohla řidiče zadržet. Je podezřelý z toho, že údajně srazil a zabil chodce, který neopatrně přecházel ulici a následně od nehody ujel.

Mercedes však tuto možnost kategoricky odmítl. Z pohledu automobilky je to poměrně logické – vám by se chtělo použít proti svému zákazníkovi prvek příplatkové výbavy, za který vám ze své vlastní kapsy vysolil nemalé peníze? Na druhou stranu, policie zkrátka hledá všechny cesty, jak zajistit bezpečnost.

Mercedes-Benz třídy S velká fotogalerie

Mercedes-Benz třídy S fotogalerie

Stěžejním problémem v tomto případě je, že dotyčný majitel je prozatím pouze podezřelý a stále ještě platí presumpce neviny. Nechat si satelitem vyhledat nevinného člověka skutečně zavání totalitní mocí.

Podle našeho názoru je ovšem jen otázkou času, kdy budou mít bezpečnostní složky k takovému jednání právní základ a automobilkám nezbude, než jejich požadavky vyplnit. Vždyť už dnes je běžná spolupráce policie a GSM operátorů, nebo ISP providerů.

Vypadá to, že si dealeři a jiní výtečníci zvyknou kupovat své limuzíny bez vestavěné navigace…

Honza Koubek

19.7.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist