Únik tajných informací od Ferrari

O pohon nástupce briliantu značky Ferrari, modelu Enzo, se bude v jeho nové podobě starat přeplňovaný osmiválec!

Stává se už zvykem, že uvedení všech nových modelů předchází únik tajných informací, následně fotografií a až poté zveřejnění oficiálních informací samotnou automobilkou. Člověk pak jen může spekulovat, jestli se jedná o úmysl značky nebo jestli skutečně budou padat za takovou situaci hlavy. Čert to vem, hlavně že víme, jakýže dáreček nám to Ferrari chystá.

Nástupce Ferrari Enzo, který je v dokumentu označen jo FX150, si s sebou ponese to, co vytvořil zákaznický závodní program FXX.

K pohonu bude sloužit dvakrát přeplňovaný osmiválec, čímž se potvrzují naše předešlé spekulace, že Ferrari nasadí downsizing v zájmu ekologie. To ovšem neznamená, že dostaneme lenochoda, který se sotva přehoupne přes obligátní třístovku.

Motor bude mít výkon 794 koní a točivý moment 772 Nm, z čehož vyplývá, že se bude i velmi rád točit k hranici 8500 ot./min. Převodovka bude sedmistupňová dvouspojková a bude vycházet z té, která se představila v novém Ferrari California. Podle všeho bude řadit rychleji než za 50 milisekund (0,05 sekundy).

Konstrukce z uhlíkových vláken a jiných kompozitů udrží hmotnost pod 1300 kg (poměr výkon/váha dosáhne na 610 koní na tunu) a pro FX150 tak nebude problém dostat se na stovku za 2,7 sekundy a uhánět až hrozivých 390 km/h.

Testování modelu bude zahájeno ještě do konce tohoto roku a až vůz přijde na trh, očekává se cena mezi 1 200 000 a 1 300 000 eur (30 – 32,5 milionu korun).

Narozdíl od Bugatti Veyron, se kterým budou všichni nové „Enzo“ srovnávat, bude zaměřeno na maximální okruhové vyžití a nikoli na dlouhé transkontinentální výpravy.

autoweb.cz

19.9.2008 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist