Tata Nano bude stát 42 tisíc

Ratan Tata chce udržet cenu superlevného automobilu co nejníže.

Vedení automobilky Tata odmítá spekulace, že kvůli rostoucím nákladům na vstupní materiály bude výsledná cena automobilu Nano vyšší než slíbených 1250 liber (42 000 korun).

Tata Nano má být nejlevnějším automobilem světa – na indickém trhu by se měl prodávat pod magickou hranicí 100 000 rupií (42 000 korun), jenže postupem času se zdá být dosažení tohoto cíle přinejlepším velmi obtížné.

Ratan Tata řekl, že ačkoli se zvedají ceny surovin, jako je ocel, pryž a plasty, bude se snažit dodržet slib a cenu auta nezvyšovat. Prý je ochoten smířit se s nižší marží. Odborníci však varují, že by Nano nakonec vůbec nemuselo generovat zisk a až se automobil začne koncem roku prodávat, bude prodělávat.

Při výrobě Taty Nano se materiál podílí na výsledných nákladech z plných 23 % (pro srovnání, u auta vyrobeného v Evropě je to jen okolo 7 %).

Plán Renaultu, Nissanu a indického výrobce motocyklů Bajaj na výrobu konkurenta pro Tatu Nano za cenu 1300 liber (43 500 korun) se zdá být v současnosti nereálný; také firmy Kia a Hyundai zvažovaly výrobu superlevného auta, ale výsledná cena by  podle zástupců automobilek činila minimálně 1850 liber (62 000 korun), jinak by auto nevytvářelo potřebný zisk.

Odbornící kalkulují, že by Tata musel vyrábět minimálně 400 000 vozů Nano za rok, aby byl projekt jakž takž výdělečný. Plány automobilky jsou ale o 150 000 kusů skromnější.

Pravdou je, že Nano vstupuje na trh s obrovským potenciálem. Podle předběžných odhadů je v Indii a okolních státech, kde se bude Nano prodávat, více než 100 milionů domácností schopných a ochotných dát za nové auto do 3000 liber (100 000 korun). Už nyní totiž předběžné objednávky překročily plánovanou produkci na celý příští rok. Ratan Tata určitě moc dobře ví, co dělá.

autoweb.cz

22.8.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist