Ropa zlevňuje

Obavy analytiků se prozatím nepotvrdily, cena ropy klesá.

Na začátku prázdnin atakovala cena ropy hranici 150 dolarů (2250 korun) za barel. Tomu dopomáhal i strach z hurikánů v Mexickém zálivu, který měl ohrozit zdejší těžbu. Dopad byl ale minimální, výše těžby se prakticky nezměnila. Růst cen se zastavil a již třetím týdnem ceny ropy mírně klesají.

Nyní se ropa prodává za 120 dolarů za barel a podle propočtů by mohla spadnout blízko stodolarové psychologické hranici. Poptávka na nejdůležitějších trzích totiž není tak veliká, jak se očekávalo a je cítit, že mnoho motoristů šetří. Například v USA se v soukromém sektoru prodalo o 7 % méně paliva.

Na našich čerpacích stanicích by se tak mohl pokles cen brzy projevit. Koncem prázdnin by tak mohl litr benzínu opět zlevnit pod 30 korun, nafta pod 32 korun za litr.

Zda tomu tak ale skutečně bude a jaké reálné zásoby paliva ještě naše modrá planeta skrývá, vědí možná jen představitelé OPEC a dost možná ani ti ne…

autoweb.cz

6.8.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist