Renault Laguna, Vel Satis a Espace končí!

Renault přestane vyrábět velká auta. Laguna, Vel Satis a Espace nedostanou nástupce.

Vedení automobilky Renault uvedlo, že do budoucna nepočítá s uvedením nové generace modelů Laguna a Espace. Současná generace Renaultu Laguna se má přestat vyrábět již v roce 2010 a o rok později má být továrna v Sandouville uzpůsobena na výrobu užitkových vozů.

Stejná továrna montuje vedle modelů Laguna také neúspěšný hatchback Renault Vel Satis a velké MPV Espace. Očekává se, že Vel Satis skončí také, osud MPV Espace je nejistý. Již minulý rok ale bylo oznámeno, že práce na vývoji nové generace tohoto velkoprostorového vozu byly zastaveny.

Renault se chce, aspoň podle slov vedení, zaměřit na vývoj a výrobu ekologicky přátelských a malých vozidel. Světlá budoucnost tak čeká modely jako Clio, Twingo a Mégane. Mégane se zřejmě stane jakousi vlajkovou lodí.

Hovoří se také o tom, že Renault pouze „přelepí cedulku“ na korejském sedanu Samsung SM5 a bude ho dovážet do Evropy, má se tak nahradit právě Laguna a Vel Satis. Podobná strategie byla uplatněna s SUV Renault Koleos, který je také vlastně jen přejmenovaným Samsungem.

Podle šéfa Renaultu Carlose Ghosna čekají automobilový trh po pominutí recese velmi radikální změny. Nechtěl nic konkretizovat, ale z jeho slov je zřejmé, že Renault se na toto období usilovně připravuje. Čas ukáže, zda jsou odhady vedení správné.

autoweb.cz

13.2.2009 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist