Pravda o přednosti chodců

Většina chodců se domnívá, že si může dělat cokoli a myslí si, že je to řidič, na kterého se svade vina. Ale nemýlí se náhodou?

Chodci jsou neoddělitelnou součástí provozu na pozemních komunikacích. Každý z nás stejně po zaparkování musí ujít kus pěšky, přejít vozovku a pohybovat se po chodníku. Pokud řídíme auto, víme co, si můžeme jako chodci dovolit a co ne.

Ale lidé nemající zkušenosti s řízením auta prostě nedokážou pochopit možné důsledky svého počínání na přechodu i jinde ve vozovce, protože jim v médiích neustálé předhazování jejich jakési „absolutní přednosti“ vytvořilo pocit bezúhonnosti.

Ani čtenáři Autowebu tuto problematiku neberou na lehkou váhu, dokonce zvolili přednost chodců nejnesmyslnějším předpisem, když jí dali přes 50 % hlasů. Na druhém a třetím místě s prakticky shodným počtem hlasů se v naší anketě umístily rychlostní limity a překvapivě celodenní svícení.

Je vidět, že z pohledů řidičů je přednost chodců chápána dost negativně a my víme, proč. Chodci si neuvědomují zákony fyziky a bezhlavě se vrhají do vozovky pod projíždějící automobil, jako by chtěli páchat demonstrativní sebevraždu.

Statistiky hovoří jasně. Například v roce 2007 byla skoro polovina nehod s účastí chodce způsobena náhlým vstoupením chodce do vozovky – přitom byla v drtivém případě z těchto nehod shledána vina na straně řidiče.

Náš právní expert na dopravní problematiku JUDr. Tomáš Beran ve svých posledních článcích pečlivě rozebral všechna úskalí „absolutní přednosti“ chodců.

Návrh zákona: řidič už nebude automaticky viníkem

Dosavadní právní úprava prakticky pokaždé svedla vinu případného střetu s chodcem na řidiče vozidla, ačkoli zdravý rozum by volil něco úplně jiného. Nyní se proto připravuje novela zákona, která by již mohla řidičům trochu pomoci a dát za pravdu i jim. Více informací zde: Přednost chodců na přechodu a navrhované změny

Modelové situace: kdo je viníkem?

Podle současné právní úpravy jsou samozřejmě situace, kdy je na vině případného střetu řidič a kdy bez debat chodec. Hledali jsme proto nejpravděpodobnější scénáře nehod, ke kterým běžně dochází, a ukázali jsme si, kdy bude vina jednoznačně na straně řidiče a kdy na straně chodce. Více informací zde: Chodci a dopravní nehody – kdo je a měl by být na vině

Příklad ze života: i zdravý rozum může zvítězit

Existují ale i případy, kdy se řidič jen tak nedá. Našli jsme jeden příklad, kdy řidič obviněný z viny srážky s chodcem hnal celou věc výš – až před Nejvyšší správní soud. Více informací zde: Do třetice k dopravním nehodám chodců

autoweb.cz

23.3.2009 5:00| autor: JUDr. Tomáš Beran

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist