Potvrzeno: Golf R32 končí, nahradí ho ostré Scirocco.

Sportovní VW Scirocco nahradí příliš těžkopádný Golf R32.

Volkswagen potvrdil, že šestiválcový Golf nedostane nástupce se stejným počtem válců. Golf R32 tak končí v propadlišti dějin, přičemž jeho katem byly emise CO2, spotřeba paliva a příliš vysoká hmotnost. To jsou věci, které nekorespondují s dnešní firemní politikou VW.

Ve jménu downsizingu bude šestiválcová varianta nahrazena Golfem GTI-R, který dostane stejný přeplňovaný dvoulitr, jaký má Audi S3. Výkon bude dosahovat 265 koní a přední nápravě pomůže samosvorný diferenciál. Dalším modelem, který má být postaven ještě výš než Golf GTI-R, bude Volkswagen Scirocco prozatím označovaný jako R20T. Má mít také dvoulitr z Audi S3, výkon 265 koní a točivý moment 350 Nm. Samosvorný diferenciál bude samozřejmostí, ale hlavní bude mnohem agresivnější nastavení podvozku a také nižší hmotnost oproti poněkud obéznímu Golfu R32. To by mělo vozu zajistit mnohem lepší jízdní dynamiku a hlavně také spotřebu a emise, které Volkswagen při vývoji svazují nejvíce.

Design Scirocca R20T se má blížit závodnímu speciálu Scirocco GT24, které úspěšně startovalo na letošní čtyřiadvacetihodinovce na Nürburgringu. Nedostanete samozřejmě tak brutální spoilery, ale rozhodně najdete rodinnou příbuznost. Tomu má odpovídat i spartánský interiér a výbava, protože na luxus má být zaměřen právě Golf GTI-R. Místo toho se dočkáme akcelerace na stovku kolem šesti sekund, maximální rychlosti 250 km/h a působivé ovladatelnosti.

Některé zdroje hovoří o tom, že ostrý Volkswagen Scirocco se má ukázat již v lednu 2009 s cenovkou okolo 825 000 korun. Golf GTI-R má následovat o pár měsíců později s nepatrně vyšší cenovkou, ale zároveň bohatší výbavou.

autoweb.cz

27.11.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist