Policisté mohou i v civilu jezdit, jak chtějí – body nedostanou

Děravý zákon dává policistům šanci vyhnout se bodovému trestu za přestupky, které spáchali mimo službu. Zjistil to deník Právo.

Ti, kdo vymáhají po řidičích dodržování často kritizovaného silničního zákona, si s pravidly hlavu dělat nemusejí. Deník Právo zjistil, že v určitých případech se policisté mohou vyhnout udělení trestných bodů, i když spáchali přestupek mimo službu.

„Dopravní přestupky policistů jsou řešeny podle zvláštního předpisu, tedy přestupek řeší nadřízený policisty s kázeňskou a personální pravomocí,“ potvrdil Právu mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták. Nadřízení nicméně prý často rozhodnou, že provinilce potrestají mj. udělením trestných bodů.

Problém je zřejmý: policista body dostat může, ale nemusí. Jistě není bezdůvodné domnívat se, že v praxi je přísnost postihu ovlivňována například kvalitou vztahů mezi provinilým policistou a nadřízeným, který o potrestání rozhoduje. Policista mimo službu je přitom občan jako každý jiný a v právním státě by mělo být samozřejmé, že musí dodržovat ta pravidla, která v práci vynucuje od ostatních.

Příčinou tohoto stavu je nesoulad mezi přestupkovým, služebním a silničním zákonem. Zatímco ten první říká, že přestupky spáchané příslušníky ozbrojených sborů se řeší podle toho druhého, ve třetím zákoně stojí, že trestné body lze udělovat jen za to, co bylo kvalifikováno jako přestupek. „Jenže to předpokládá, že už proběhlo přestupkové řízení,“ cituje Právo odborníka Tomáše Doležala.

Ministerstvo vnitra nicméně uznává tento stav za chybný a slibuje nápravu. Třeba se potom ukáže, že všichni ti řidiči jezdící bohorovně na červenou jsou policisté, kteří velmi dobře vycházejí se svými nadřízenými…

autoweb.cz, Právo

14.11.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist