Nové Porsche 928 pravděpodobně bude!

Kupé na bázi Panamery se prý již připravuje, na trhu možná již v roce 2013.

Jakkoli se může zdát příprava podobného vozu v současné těžké době za bláznovství, Porsche skutečně pracuje na duchovním nástupci modelu 928. Ten má vycházet z čtyřdveřového modelu Porsche Panamera, bude používat stejné motory a mnoho podvozkových součástí a zaměří se na trochu jinou klientelu než Porsche 911.

Důvěryhodný zdroj blízký vývoji naznačil, že technici a designéři Porsche mají toto auto hotové aspoň „na papíře“ a nyní se čeká na vyjádření vedení, zda ho skutečně schválí, či nikoli. Ale první ohlasy jsou prý velmi kladné a zdá se, že by se mohlo nové Porsche 928 dostat aspoň do fáze prototypu.

Jelikož bude tento model vycházet konstrukčně z Panamery, mohly by se tím radikálně snížit náklady, na což by mohlo vedení slyšet. Základní motorizace zřejmě začne u šestiválce 3,6 l o výkonu přes 300 koní (kupé zřejmě dostane agresivnější vzhled a více výkonu, než poskytuje Panamera). Následovat bude osmiválec o výkonu 400 koní a přeplňovaný osmiválec o výkonu 500 koní. Do takového auta by desetiválec z Carrery GT s výkonem přes 600 koní padl jako ulitý, ale na to si ještě počkejme…

Pro nové Porsche 928 hovoří i další skutečnosti. Nabídne více prostoru čtyřem cestujícím a zavazadlům, takže by se mohlo jednat o plnohodnotné GT, které Porsche ve své modelové řadě postrádá. Také se díky osmiválcům dostane výkon hodně vysoko a překoná tak Porsche 911, protože to se svým šestiválcem boxer nemůže jít přes objem 4,0 l.

Porsche 928 by tak mohlo otevřít automobilce úplně nové obzory a přilákat zákazníky, kteří by si jinak kupovali například BMW řady 6, Mercedes-Benz CL či Maserati GranTurismo. Cena tohoto vozu by díky sdílení součástí s Panamerou mohla být velmi konkurenceschopná a logo Porsche zaručí jistě dostatek prestiže a exkluzivity.

My tomuhle autu rozhodně držíme palce. A co vy? Chcete, aby Porsche oživilo model 928? Chcete pod jeho kapotu diesel? Nebo máte radši klasickou 911 a takováhle auta podle vás ničí reputaci značky? Vyjádřete svůj názor v diskusi pod článkem!

autoweb.cz

22.4.2009 8:05

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist