Nissan GT-R: začátek našeho konce?

Nový Skyline má na palubě zařízení, které může být předzvěstí něčeho velmi ošklivého...

Nebojte se, víme že Nissan novému modelu říká pouze GT-R, ale pro nás, stejně jako pro ostatní nadšence, to stejně vždycky bude Skyline. S tímhle autem přicházejí dvě věci, dobrá a špatná. Ta dobrá je, že zřejmě konečně padla „gentlemanská“ dohoda mezi výrobci japonských aut, která pravila, že výkon silničního automobilu by neměl přesáhnout 290 koní. GT-R ho přesahuje o nějakých dvěstě koní, takže už na něj asi opravdu můžeme zapomenout.

Sláva. Sláva? Bohužel to není tak jednoduché. I za tenhle ústupek totiž Nissan musel zaplatit a obáváme se, jestli to nebyla cena příliš vysoká. V japonských modelech GT-R je totiž satelitní navigace (která je integrovaná s palubním počítačem) napojená přímo na řídící jednotku motoru. To znamená, že motor ví, kde je a teoreticky také jaký je v daném místě rychlostní limit.

„Technologie zla“ je tedy na světě. A nejen to, už dokonce i aktivně funguje. Nissan si sice odpustil napojení na bezdrátovou síť, aby vás auto mohlo napráskat kdykoliv se vám zachce využít trochu jeho potenciálu, ale maximální dosažitelná rychlost, kterou výrobce udává (tedy 305 km/h) není k dispozici všude. Navigace si musí být jistá, že se auto nachází na okruhu, aby vám dovolila skutečně popustit uzdu. Pokud jste na běžné silnici, auto vám nedovolí jet rychleji, než 180 km/h.

Možná si teď říkáte „tak to je ještě pohoda, 180 je beztak docela hodně.“ Jenže to by byla chyba. Jakmile se takováhle technika rozšíří do běžně prodávaných aut, je jen otázkou času, kdy začnou různé politické strany protlačovat stále přísnější a přísnější omezení.

Jistě, je to jen elektronika a jsem si jistý, že by se hned vyrojilo mnoho šikovných „úpravců“, kteří by si s omezovačem poradili. Jenže už zavedení takovéhoto zařízení – navíc do Nissanu GT-R, který má být vzkříšením geniálního sporťáku – napovídá, že by v blízké budoucnosti takový „chiptuning“ mohl být klidně prohlášen za ilegální. A pořádná zábava s auty zůstane leda tak v Gran Turismu

autoweb.cz

30.11.2007 8:57

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist