Nejistá budoucnost pro zadokolky Ford

Kvůli připravovaným ekologickým modelům nečeká Fordy s pohonem zadních kol světlá budoucnost.

Ford Motor Corporation připravovala novou platformu pro velké sedany s logem Ford a Lincoln. Určitě si pamatujete na studii Ford Interceptor, která měla ukázat budoucí směřování Fordu. Jenže pak se s cenami paliv v USA stalo to, o čem denně slyšíme. A tak se tamější trh orientuje na menší vozy nebo na auta s hybridním ústrojím. Přizpůsobuje se tomu i legislativa, která tvrdě trestá výrobce velkých aut.

Ford je tak například nucen zmenšovat motory, takže do oblíbeného pick-upu F-150 se nastěhuje přeplňovaný čtyřválec. Na americké poměry je to něco, jako kdyby naše Fabia dostala vzduchem chlazenou dvoutaktní jednotku z Jawy 350.

Na americký trh se dokonce dostane i nová Fiesta, která byla původně určena pro Evropu. Ford jí bude prozatím nabízet s motorem 1.4 a od roku 2012 i s motorem 1.0. Nedovedeme si představit, jak se bude průměrný americký chlapík tvářit, až mu v showroomu otevřou kapotu.

Většina motorů V8 bude nahrazena efektivnějšími V6, která budou dávat obvyklých 250 – 300 koní. Těžké to bude mít i Mustang, ale u toho si Ford nemůže dovolit opustit od motoru V8.

Ford vyvíjí i nové diesely pro své trucky a pick-upy. Jsou to jednotky 4.4 V8 a 6.7 V8.

Tlak ze strany ekologů, úředníků a samozřejmě i zákazníků tak nutí Ford přehodnotit své priority a prvními modely, které se dočkají velkých změn, budou tradiční pick-upy a SUV. Pak budou následovat sedany, které možná v zájmu ekologie dostanou pohon předních kol a pomocný elektromotor k zadní nápravě.

Zdroj: autoblog.com

autoweb.cz

15.7.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist