Mercedes-Benz a McLaren se už nekamarádí

Dva výrobci, kteří k sobě po léta patřili stejně nerozlučně, jako Dáda a žížala, už na dalším supersportu spolupracovat nebudou.

Zdá se to téměř komické, ale Mercedes prý není spokojený s výkony současného SLR. Sprint na stovku za 3,5 sekundy a 640 koní pod kapotou nejsou zrovna slabé hodnoty. Jenže na cestě je spousta aut, které dokáží to samé (například posílené americké sporťáky Corvette a Viper) a za čtvrtinu ceny. Stuttgart chce zkrátka něco exkluzivnějšího, co se od takové levné chamradě na první pohled odliší.
Příští supersport od Mercedesu bude tedy ladit firma HWA A.G. Že vám to nic neříká? Název firmy jsou iniciály Hanse Wernera Aufrechta, zakladatele firmy AMG. Když tuto dnes světoznámou tunerskou dílnu prodal Mercedesu, založil vlastní firmu HWA A.G., kde pracuje jako šéf vývoje závodních vozů pro seriál DTM.
Je to trochu šok, protože ještě před nedávnem se zdálo, že Mercedes hodlá McLaren koupit, ne se s ním rozejít. Po pravdě řečeno, úplný konec románku se konat pravděpodobně nebude, nakonec SLR Roadster má před sebou nejspíš zářnou budoucnost.
Pro pohon příští vlajkové lodi Mercedesu by měl být použit ručně montovaný motor AMG o objemu 6,2 litru a pokud se dají výkony SLR označit za neuspokojivé, ladiči z HWA zřejmě plánují něco skutečně mamutího. Supersport bude mít možná označení AMG, ovšem jinak to bude ryze závodní vůz od HWA, jen určený i na silnice. HWA už rozšiřuje své výrobní prostory (na trojnásobek), aby stačila vyhovět nárokům Mercedesu.

Honza Koubek

1.6.2007 10:01

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist