Lexus představí sportovní řadu F

Auta s tímto označením budou konkurovat Mercedesům AMG, BMW M a Audi řad S/RS.

Na konci příštího roku uvede Lexus novou značku „F“ (jako „fast“ neboli rychlý). Tímto písmenem budou označovány sportovní deriváty běžných modelů, podobně jako je tomu v případě zavedených značek AMG (Mercedes-Benz), M (BMW) či S a RS (Audi). A hned od začátku vytáhne na konkurenci těžký kalibr: kompaktní sedan IS s vidlicovým osmiválcem 5,0 l o výkonu 425 koní. Podle zdroje z řad dealerů Lexusu půjde o odladěnou verzi motoru z hybridní limuzíny LS 600h, jejíž uvedení na trh se teprve plánuje.

425 koní je úctyhodné číslo. Pro srovnání: současný Mercedes-Benz C 55 AMG s motorem V8 5,5 l jich má „jen“ 367, vysokootáčkový osmiválec Audi 4,2 l v modelu RS4 vyvine 420 koní a výkon osmiválcového BMW M3 (prodávat se začne v průběhu roku 2007) je tipován na 400 koní.

Lexus IS velká fotogalerie

Lexus IS fotogalerie

Podle stejného zdroje se přídomek F objeví i na dalších modelech značky Lexus.

Prodej modelu IS-F bude zahájen v prosinci 2007, alespoň v Americe. Tamní dealeři se to dozvěděli na společném mítinku. Na ladění motoru se údajně podílí Yamaha, zatímco brzdy dodá Brembo.

Je pravděpodobné, že Lexus představí sportovní řadu rovněž na Starém kontinentu. Pro naše trhy však může (a nemusí) zvolit jiné označení.

autoweb.cz

4.12.2006 3:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist