Lexus potvrdil vývoj kompaktního auta

V Japonsku se rýsuje nový soupeř pro BMW 1 a Mercedes CLC.

Osoba blízká vývoji automobilky Lexus prozradila několik důležitých dat o připravovaných modelech, zejména pak o chystaném kompaktním hatchbacku, který má být zaměřen primárně na evropský trh. O implementaci hybridních pohonů do všech modelů víme, stejně tak o připravovaném „luxusním“ Priusu, který ponese logo Lexus. Nyní nás ale nejvíce zajímá základní vstupní model, který by se měl objevit do roku 2014.

Krok Lexusu nabízet tento hatchback pouze na evropském trhu je celkem pochopitelný, neboť v Evropě prodeje prémiových hatchbacků rostou. Hlavním soupeřem bude samozřejmě BMW řady 1 a Lexus se nijak netají tím, že slouží jako zdroj inspirace. Ačkoli bude použita platforma s pohonem zadních kol, nebude se jednat o prachsprostou kopii. Malý Lexus prý bude dobře zapadat do modelové řady automobilky zejména zaměřením na jízdní komfort a přijatelné emise, sportování bude až na třetím místě. Připravovaný Lexus se utká také s Mercedesem CLC, Audi A3 a v hledáčku jsou dokonce nejvyšší verze Volkswagenu Golf.

Nový model, který zatím nemá jméno, má pomoci nejen zvednout prodeje až na 150 000 vozů v roce 2015, ale rovněž snížit průměrné emise a spotřebu značky, což je dnes asi nejsledovanější téma. Počítá se také s příchodem hybridní verze, která by měla používat třetí generaci hybridního pohonu z Toyoty Prius a příbuzných Lexusů.

Lexus zatím neprozradil, kdy hatchback dorazí, jaké bude mít specifikace a kolik bude stát. Odhadujeme ale, že cena základního modelu se bude pohybovat na úrovni BMW 120i, tedy 750 000 korun, ovšem s bohatší výbavou, jak jsme u Japonců zvyklí. Lexus také použije novou generaci motorů a převodovek, která bude od roku 2012 postupně nahrazovat motory v třídách IS a GS.

autoweb.cz

21.10.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist