Japonští výrobci sníží hmotnost aut

Japonští výrobci aut a komponentů chtějí bojovat proti emisím snižováním hmotnosti.

Je vidět, že Japonci používají v boji proti změnám klimatu mozek a ne represivní nástroje. Výrobci se dohodli na tom, že do roku 2015 výrazně sníží hmotnost nových modelů, aby se tím redukovali emise a spotřeba.

První, kdo uplatnil novou strategii, byla Mazda. Model Mazda2 je o více než 100 kg lehčí oproti srovnatelným konkurenčním vozům. Výhody jsou jasné. Auto má nižší spotřebu a emise a hlavně se lépe ovládá, což nás zajímá nejvíc.

Zástupci automobilek se usnesly na tom, že do roku 2015 sníží hmotnost nových modelů o 15 % a spotřebu o 30 %. Mazda, Toyota, Nissan i Honda pracují nyní na nových platformách, které pomohou tohoto cíle dosáhnout. Podle inženýrů jsou k dispozici zpracovatelské technologie, díky kterým lze použít tenčí, lehčí a zároveň pevnější ocel. Pokud si technologie najde cestu do všech modelů, investice do zařízení se vyplatí. Zároveň první nárazové testy ukázaly, že tenčí plechy neznamenají větší riziko. Zákazníci se tak o svou bezpečnost obávat nemusí.

V současné době probíhají testy nových materiálů, které nahradí těžké sklo. Kompozit má stejné vlastnosti, lépe se tvaruje, je tvrdý a o 50% lehčí. Jediným problémem je zatím cena. Stejně tak probíhají zkoušky lehčích elektrických svazků a komponent. Výrobci tvrdí, že není problém vyrobit okamžitě auto s hmotností o 10 % nižší. Problémem je ale zatím cena, která by byla pro zákazníka neúnosná.

Zdroj: motorauthority.com

autoweb.cz

10.7.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist