GM ruší projekty všech velkých SUV!

General Motors reaguje na situaci na trhu vskutku radikálním krokem.

Vedení General Motors totiž rozhodlo, že velká SUV GMC Yukon, Cadillac Escalade a Chevrolet Suburban nedostanou nástupce. Místo toho zůstanou tyto modely v nabídce o pár let déle a pouze s drobnými změnami, než nadobro zmizí v propadlišti dějin.

Možná nad tím mávnete rukou, že něco takového se nás netýká. Jenže na severoamerickém trhu je zrušení těchto aut podobnou ranou, jako by Škoda Auto oznámila, že přestává vyrábět Octavie Combi TDI. Teď nežertujeme, tato velká luxusní SUV jsou (lépe řečeno byla) v USA velmi populární a našli jste je před každou větší garáží. Ekologičtí aktivisté a jiná práce se štítící pakáž tak může slavit, boj za čistší a sociálně spravedlivější společnost postupně vyhrávají.

GM k tomuto rozhodnutí vede velmi velký (až 80 %) propad prodejů a chystané emisní limity a limity maximální povolené spotřeby. Vláda USA chce totiž přestat tolerovat tato obří SUV a pick-upy jako nákladní vozy, kterých se přísné limity spotřeby netýkají. Zákazníci by tak platili mnohem větší pojistku a tzv. „gas-guzzler tax“, což by se dalo přeložit jako „daň za žrouta benzínu“. Tuto daň již lidé platí při nákupu sportovních vozů jako například Chevroletu Camaro nebo Dodge Challenger, ale ta naštěstí není nijak závratná a platí se pouze při koupi. Velká SUV by ji však musela platit každoročně.

GM chce v budoucnu přejít na kompaktnější SUV s moderními motory a hybridními systémy, které pomohou udržet spotřebu v rozumných mezích. Zůstává ale otázkou, zda budou zákazníci ochotni se smířit s menším vozem, který bude odpovídat spíše evropským standardům prostornosti a luxusu. Jestli jste totiž někdy viděli naživo například Cadillac Escalade, musíte uznat, že přesednout z něj do něčeho menšího je jako vyměnit luxusní vilu 8+1 s bazénem za půdní vestavbu 2+kk.

autoweb.cz

29.10.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist