GM a Chrysler se nakonec pomoci dočkají

Americké automobilky nakonec dostanou finanční pomoc ze zvláštního fondu.

Poté, co zkrachovala jednání o pomoc americkým automobilkám v senátu, všichni se obávali nejhoršího. Firmy Chrysler a GM dokonce najaly právní a finanční experty, kteří je měli připravit na bankrot. Pak ale prezident Bush zatáhl za záchrannou brzdu.

Prezident, který se silně zasazoval o pomoc automobilkám, sáhl do zvláštního fondu, který je určen pro řešení závažných situací v bankovnictví a ekonomice. V současné době je v něm okolo 700 miliard dolarů a automobilky z něj nakonec dostanou nejprve 13,4 miliardy formou výhodných půjček a další 4 miliardy, pokud bude s penězi dobře naloženo a udrží se výroba.

Firmy Chrysler a GM slibují, že prostředky investují do výroby, zabrání masovému propouštění a urychlí vývoj ekonomických a efektivních modelů s nízkou spotřebou a emisemi. GM dokončuje revoluční plug-in hybrid Volt a chce tuto technologii uvést do všech ostatních modelů značky. Chrysler rovněž pracuje na vlastních efektivních modelech s přeplňovanými čtyřválci a na hybridu. Ford stojí trochu stranou a zatím o pomoc nežádá, pouze chce mít záruku, že pokud se do problémů také dostane, bude mít přístup k tomuto rezervnímu fondu.

Podle odhadů by měly tyto peníze stačit na udržení výroby do března až dubna, pak se ale odborníci obávají dalších problémů, pokud se poptávka po nových autech aspoň trochu nezvedne. Vláda již zvažuje kroky, jak podpořit domácí automobilky, například dodatečným zdaněním dovážených vozů či naopak daňovými výhodami pro ty, kteří si koupí americké auto.

autoweb.cz

22.12.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist