Ford prodává podíl v Mazdě

Ford následuje GM a zbavuje se svých podílů v ostatních společnostech.

Ford zužují stejné potíže jako konkurenční ChryslerGeneral Motors, nemá dostatek hotových peněz. Vedení proto rozhodlo o prodeji 20 % akcií, jež Ford vlastní v automobilce Mazda.

V současnosti Ford ovládal 33,4 % Mazdy, ale nyní si bude muset vystačit jen s 13,4 %. Ford si prodejem části svého podílu přišel na solidních 540 milionů dolarů (10,8 miliardy korun), čímž si pomůže k částečnému vyřešení současných potíží.

Mazda odkoupila 7 % akcií, zbylých 13 % koupili strategičtí partneři obou automobilek. Ford má tak otevřenou cestu k opětovnému nákupu podílu, pokud o něj v budoucnu projeví zájem.

Spolupráce obou automobilek na poli vývoje nových modelů bude samozřejmě nadále pokračovat. Hlavní náplní společné práce je příprava pohonných jednotek, podvozků a celých platforem.

Z Velké trojky amerických výrobců na tom je Ford asi nejlépe. GM se totiž potácí na hranici bankrotu a Chrysler na tom není o mnoho lépe, když oznámil, že na Nový rok bude úplně bez peněz. Všechno teď záleží na federální vládě, zda schválí onu slibovanou půjčku 25 miliard dolarů pro automobilový průmysl.

autoweb.cz

20.11.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist