Ford chce 6 miliard za Volvo

Ford si švédského výrobce cení velmi vysoko.

V roce 1999 bylo Volvo koupeno Fordem za částku 6,4 miliardy dolarů. V té době, kdy stál dolar přes 35 korun, to bylo okolo 224 miliard korun, zatímco při dnešním kurzu je to okolo 128 miliard korun. Ford nyní oznámil, že nabízí švédskou automobilku k prodeji za cenu rovných 6 miliard dolarů (120 mld korun).

Ford má spočítáno, že prodejem Volva by se mohl snadno vyrovnat se současnou krizí, která na americké výrobce dolehla nejvíce. Zatímco se ale oba soupeři GM a Chrysler potácí na hraně bankrotu, Ford ještě přežívá (hlavně díky evropské divizi) a pomoc od vlády USA přímo nevyžaduje, pouze podporuje své konkurenty.

Proslýchá se, že o Volvo má zájem jak SAIC, největší čínský výrobce automobilů, tak rovněž korejská Hyundai. Obě společnosti však nevydaly žádné oficiální stanovisko, takže můžeme pouze spekulovat, zda je tomu skutečně tak. Existuje také možnost, že Volvo koupí švédská vláda.

Ford očekává, že se případní zájemci ozvou do konce roku a pokud bude vše probíhat podle očekávání, mohl by být prodej uskutečněn již do konce ledna 2009.

autoweb.cz

8.12.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist