Fiat se možná spojí s PSA

Italský a francouzský gigant možná vytvoří společnou firmu.

Podle italského tisku vede Fiat jednání s francouzským koncernem PSA nejen ohledně budoucí spolupráce na poli vývoje a výroby nových modelů, ale také ohledně spojení obou společností v jeden celek.

Firmy se prý chtějí velikostí vyrovnat gigantům jako Volkswagen a Renault/Nissan a mají v plánu na jejich pozice zaútočit především záplavou cenově dostupných městských vozů s nízkými emisemi. Cenu srazí na minimum společná platforma a stejné motory. Později mají příjít na řadu větší a luxusnější vozy.

Nebyla stanovena konkrétní data začátku spolupráce, prý se firmy zatím pouze dohadují, jak by taková kooperace vypadala a za jaké oblasti vývoje a výroby by byla která strana odpovědná. Očekává se, že do autosalonu v Ženevě bude prozrazeno více podrobností.

Fiat v současnosti podobně spolupracuje s Fordem na výrobě modelů 500/Ka, které sdílejí mnoho součástí a dokonce se vyrábí na společné lince. PSA má zase dobré kontakty u BMW, se kterým sdílí některé motory. Fiat, pod který patří i Alfa Romeo prý také vyjednává s BMW ohledně platformy pro velký sedan Alfy.

Očekává se, že společné práce Francouzů a Italů by mohly být zahájeny již do roku 2010 a v roce 2012 bychom se mohli setkat s prvním výsledkem spolupráce. Nejednalo by se ale o MPV, které již dříve z takové spolupráce vyplynulo.

autoweb.cz

16.12.2008 5:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist