DaimlerChrysler uvažuje o prodeji divize Smart

Investiční banka Goldman Sachs byla požádána, aby zhodnotila nevyžádané nabídky na převzetí Smartu.

Naznačila tak, že uvažuje o prodeji divize v případě, že selže úsilí o dosažení obratu v jejím hospodaření. Informoval o tom list Financial Times. Generální ředitel společnosti Dieter Zetsche nicméně podle listu uvedl, že nadále věří, že by se divize Smart mohla v příštím roce dostat do zisku, který dosud nikdy nevykázala. Divize loni zahájila agresivní restrukturalizaci poté, co její celoroční ztráta dosáhla 600 milionů eur.

Analytici od té doby vyzývají automobilku DaimlerChrysler, aby divizi uzavřela nebo prodala. Zetsche upozornil, že automobilka kupce či partnery pro divizi Smart aktivně nevyhledává. Někteří investiční bankéři však uvedli, že banka Goldman Sachs zaujala aktivní přístup a kontaktovala je, aby otestovala zájem ze strany investorů, kteří se specializují na problémové podniky.

Čistý zisk automobilky DaimlerChrysler ve třetím čtvrtletí klesl o 21 procent na 755 milionů eur z 951 milionů před rokem. Tržby ale vzrostly o devět procent na 38,2 miliardy eur. Stejným tempem se zvýšil rovněž prodej, jenž dosáhl 1,2 milionu vozů.

autoweb.cz, ČTK

10.1.2006 4:24

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist