Chevrolet Volt plánuje překonání rekordu spotřeby

Chevrolet Volt bude možná prvním produkčním autem, které ujede 100 km na 2,35 litru paliva.

General Motors se snaží dosáhnout s novým plug-in hybridem Volt rekordního hodnocení normované spotřeby. Podle mluvčího Roba Petersona se podařilo dosáhnout cíle GM, protože Volt nebude muset být hodnocen jako klasický hybrid.

Pro nový typ hybridů totiž kalifornský úřad California Air Resources Board (CARB) vytváří novou třídu hodnocení, díky čemuž bude Volt možná prvním autem v historii amerického motorismu, které dosáhne na dojezd 100 mil na galon nebo ještě lepší. V přepočtu na naše míry to znamená nějakých 2,35 l/100 km.

Výhoda Voltu pramení z toho, že si jej můžete dobíjet ze zásuvky. Proto ústav, který zodpovídá za hodnocení spotřeby nových vozů pro stát Kalifornia, vytvořil novou třídu hodnocení, kam se promítne reálná hodnota dlouhodobé spotřeby. To se možná nebude konkurenčním automobilkám, jako je například Toyota nebo Nissan, líbit. Ale na druhou stranu budou motivováni přijít s vlastním řešením.

Celý proces starého testu totiž netrvá tak dlouho, dokud vůz nespotřebuje galon benzinu. Test běží několik málo minut a poté se požadované hodnoty jednoduše dopočítají. Jelikož je ale Chevrolet Volt schopen jet pouze na elektřinu, na kterou ujede okolo 60 km, bylo potřeba testovací proceduru poupravit. Jinak by během testu motor ani nenaskočil a Volt by musel být hodnocen jako elektromobil, kterým není.

Problémem je ale spor s celonárodním hodnocením od EPA, což je úřad, který testuje vozidla pro celé Spojené státy. Ten chce Volt zařadit do kategorie běžných vozů a tím by byl ve své podstatě znevýhodněn. General Motors proto tlačí i na úřad EPA, aby pro plug-in hybridy také vytvořil novou třídu hodnocení.

Testy spotřeby budou probíhat až u produkčních verzí, ale GM chce znát testovací proceduru už nyní, aby podle toho mohl přizpůsobit vývoj. Stejný problém bude GM čekat i v Evropě, kam mají produkční Volty pod značkou Opel zamířit.

autoweb.cz

30.9.2008 6:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist