Cadillac One – auto, jímž jezdí prezident USA

Co se skrývá v interiéru a pod kapotou vozidla amerického prezidenta?

Návštěva prezidenta G.W. Bushe nám přináší nejen ucpané pražské ulice, ale i možnost podívat se na vozidlo, kterým je americký prezidentský pár přepravován na většině cest po světě. Limuzína navenek připomíná Cadillac DTS, ale nenechte se zmást. Dílů z DTS na ní najdete jen málo.

Ruční výrobu vozu měl na starost tým O’Gara, Hess, a Eisenhart, který se specializuje na pancéřované limuzíny pro prezidenty. Konstrukční tým je nyní součástí konglomerátu BAE Systems. Celé auto je postaveno na podvozku náklaďáku od GM a exteriér Cadillacu je víceméně jen pro parádu. Poháněno je benzínovým osmiválcem 4,6 litru o výkonu 292 koní a točivém momentu 390 Nm. Díky celkové hmotnosti okolo šesti tun však vůz může jet rychlostí maximálně 120 km/h. Nastupuje se do něj pomocí upravených klik, které potřebují k otevření speciální chvat příslušníků tajné služby.

Uvnitř najdeme samozřejmě jen luxus. Prezidenta obklopuje plyšový interiér, má k dispozici skládací stolek, CD přehrávač s měničem na deset disků a adaptivní masážní sedačky. Před prezidentem se nachází komunikační panel připojený k pěti anténám na víku kufru. Stejně jako standardní DTS má mít prezidentská limuzína systém pro noční vidění, ale umístění jeho kamery je tajné.

Exteriér je pokryt 12,7 cm pancířem, který má míst dost síly na odražení ručních protitankových střel. Spodek auta je samozřejmě také pancéřován. Okna jsou z průhledného pancíře, který díky své tloušťce nepropouští světlo. Proto musí být interiér vozu osvětlen uměle. Auto má pneumatiky run-flat, které umožňují pokračovat v jízdě i při značném poškození. Vyrábí je na zakázku firma Goodyear dvakrát do roka. Limuzína je také odolná proti chemickým a biologickým útokům, interiér je zabezpečen proti průniku nebezpečných látek dovnitř vozu.

 
V prezidentské koloně najdeme vždy dvě tyto limuzíny, z důvodu bezpečnosti. Ty jsou doprovázeny vozem tajné služby, vezoucím komunikační vybavení a dalšími vozy s lékaři. Volací znak prezidentova vozu je „Cadillac One.“ Dopravu po světě zajišťují transportní letouny Lockheed C-5 Galaxy.

autoweb.cz

5.6.2007 11:56

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist