Britové nechtějí policejní honičky, končívají špatně

Naposledy v pondělí skončilo pronásledování smrtí pěti lidí.

Auto pronásledovné policií na rušné dálnici M4 se pokusilo uniknout přejetím do protisměru, kde se srazilo s jiným vozem. Při nehodě zahynulo pět lidí, jedna osoba leží v nemocnici v kritickém stavu.

Událost vyvolala v Británii debaty o prospěšnosti policejních honiček. Šéf nevládní organizace IPCC, která prošetřuje stížnosti na práci policie, prohlásil v médiích, že „policisté zahajují pronásledování, aniž by měli jakoukoli taktiku k zastavení pronásledovaného. Prostě čekají, až se něco stane.“

IPCC proto navrhuje přesně určit, za jakých okolností je možné pustit se do pronásledování. Doporučuje také aktivní spolupráci policejního dispečinku na honičce a zdůrazňuje, že hlídky v terénních autech a dodávkách by se jí v žádném případě účastnit neměly. Informoval o tom britský týdeník Autocar.

U nás je policie díky bohu docela rozumná a až na naprosté výjimky se do nebezpečných dobrodružství v běžném provozu nepouští. Vždyť není tak těžké dovtípit se, že vystresovaný pachatel mnohem snáze udělá fatální chybu, která může stát život někoho úplně jiného.

autoweb.cz

20.9.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist