Bezpečnost teréňáků opět zpochybněna

Majitelé terénních aut rádi vykládají, že si svůj traktůrek koupili kvůli bezpečnosti. Hm, možná se měli poohlédnout jinde.

Studie financovaná americkými pojišťovnami zpochybnila bezpečnost některých modelů kategorie SUV, které jsou na zaoceánském trhu velmi populární. Mnoho z nich údajně neposkytuje adekvátní ochranu při bočním nárazu.

Podle Davida Zubyho z organizace IIHS, která testy prováděla, jsou na vině slabá konstrukce boků karoserie a špatná ochrana hrudníku. „Výsledek některých těchto modelů (SUV) byl překvapivý,“ řekl. „Auta typu SUV by měla mít při bočním nárazu výhodu, protože cestující sedí výš než v osobních vozech.“

Jeep Grand Cherokee velká fotogalerie

Jeep Grand Cherokee fotogalerie

Realita je však opačná. Zuby tvrdí, že řada osobních aut chrání svoji posádku lépe než některá SUV. Jako příklad uvádí u nás neprodávaný Chevrolet TrailBlazer, ale i v Evropě oblíbený Jeep Grand Cherokee.

Naopak dobrou ochranu zajišťují modely Ford Edge a Taurus X, Honda Pilot, Hyundai Santa FeSubaru Tribeca. Poslední dva vozy jsou k dostání i na českém trhu.

„Esúvéčka” si nevedla moc skvěle ani při nárazech zezadu, ale při čelním střetu byla jejich výhoda oproti běžným osobním autům nezpochybnitelná.

S podobnými závěry přišla před časem i britská studie na téma bezpečnosti terénních aut.

Samozřejmě lze namítat, že zpráva IIHS nehodnotí bezpečnostní vlastnosti vozů SUV jako celek, ale zdůrazňuje slabé výsledky v dílčích testech. Na místě je také otázka, nakolik se na vyznění studie podepsaly společenské nálady. Faktem nicméně zůstává, že bezpečnostní argumenty ve prospěch SUV nejsou tak jednoznačné, jak si mnozí jejich majitelé myslí.

autoweb.cz

12.10.2007 7:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist