Automobilky se hádají, co s emisemi

V předvečer projednávání kontroverzního návrhu EU nenacházejí evropští výrobci aut společnou řeč.

Evropští výrobci automobilů se nedokážou shodnout na tom, jak postupovat při dalším snižování emisí CO2. Již zítra přitom Evropská komise začne projednávat návrh na zavedení tvrdých limitů, které by měly vstoupit v platnost v roce 2012. Nejčastěji se zmiňuje hodnota CO2 120 g/km.

Mimo jiné se bude řešit otázka, zda zavést jednotný limit pro všechna osobní vozidla, nebo ho odstupňovat podle jednotlivých rozměrových kategorií. Německé automobilky – podporované kancléřkou Angelou Merkelovou (na titulním snímku) – žádají druhou variantu.

Přinejmenším z jejich pohledu je to logické: BMW, Audi i Mercedes-Benz prodávají hlavně větší a těžší auta, jejich spotřeba a emise budou vždy vyšší než u malých vozů.

Renault, PSA Peugeot-Citroen a Fiat však dopis, v němž se evropské automobilky ohradily proti plánu na zavedení jednotného limitu pro všechny, nepodepsaly.

Tyto firmy totiž prodávají zejména malá a lehká auta a zdá se jim nefér měřit každému jiným metrem. V loňském roce spadalo 78,6% všech ve Francii vyrobených aut pod navrhovaný limit 120 g C02 na kilometr.

A co ostatní, ptá se Fiat
Evropská asociace výrobců automobilů mezitím namítla, že EU se při svých snahách o snižování emisí C02 zaměřuje pouze na automobily. „Je to proti duchu CARS21“, podotkl k tématu šéf Fiatu Sergio Marchionne.

CARS21 je pracovní skupina, složená ze zákonodárců a manažerů průmyslových firem. Jejím cílem je najít takový způsob snižování exhalací, který by automobilkám nezpůsobil těžko zhojitelné rány.

Marchionne vyzval EU, aby se zaměřila i na letectví, nákladní dopravu, zemědělství a těžbu a zpracování ropy.

autoweb.cz

6.2.2007 11:35

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist