FIA a automobilky uzavřely dohodu o formuli 1

Nová dohoda je na pětileté období.

Řídící orgán formule 1, Mezinárodní automobilová federace FIA, a čelní představitelé automobilek, podepsali dohodu, která končí veškeré úvahy o odtržení automobilek a následném vytvoření konkurenční série a zároveň řeší fungování miliardového sportu.

Prezident FIA, Max Mosley, a Burkhard Göschel z BMW potvrdili, že bylo dosaženo dohody ve všech důležitých bodech.

Oznámili zpravodajům čtyř významných deníků z Německa, Británie, Francie a Itálie, že byl v úterý při obědě v Mnichově vytvořen a podepsán dokument, který bude v blízké budoucnosti řídit formuli 1 po dobu nejméně pěti let.

Majitel komerčních práv formule 1, Bernie Ecclestone, uzavřel v květnu smlouvu se skupinou pěti silných – GPMA (Renault, DaimlerChrysler, BMW, Honda a Toyota).

Společná dohoda týkající se finanční stránky sportu, efektivně uzavírá všechny dlouhotrvající scénáře o tzv. konkurenční sérii, která byla skloňována ve všech pádech automobilkami, které tím vyvíjely tlak na zvýšení podílu z tržeb plynoucích z komerčních práv.

Technické detaily a záležitosti řízení a regulace ještě musí být dohodnuty, přestože FIA v srpnu oznámila, že je společně s GPMA v naprosté shodě o budoucnosti šampionátu.

Stávájící Concordská smlouva, která řídí formuli 1, vyprší na konci roku 2007. Všechny týmy se ale zavázaly k dalším pěti rokům.

Mnichovské prohlášení zdůrazňuje znovu nalezenou harmonii mezi oběma stranami.

The Financial Times napsaly, že Mosley i Göschel popsali dohodu jako významný průlom a nesporně základní změnu ve způsobu tvrby pravidel.

„Definovali jsme důležité cíle, nižší náklady a společenskou důležitost a poté jsme stanovili pravidla,“ dodali.

Smlouva dále říká, že jednotliví manažeři týmů, například šéf McLarenu Ron Dennis a další, nebudou v budoucnu přítomni jednání o pravidlech a veškeré diskuze se uskuteční s automobilkami.

Všech jedenáct týmů, respektive v roce 2008 dvanáct, jsou v současné době vlastněné automobilkou nebo jsou s ní spojeni kontraktem o dodávkách motorů.

Mluvčí FIA sdělil, že nezávislé týmy, jakým je například Williams, neuspějí v procesu rozhodování.

„Role FIA byla vždy chránit nezávislé týmy a v tom také budeme pokračovat,“ prohlásil.

Mosley společně s FIA plánuje revoluci v úspoře energie pro příštích pět let a horlivě tlačí formuli 1 směrem k „zelenější“ budoucnosti.

Řídící orgán již oznámil zmrazení vývoje motorů od roku 2007 se zaměřením na moderní a důležité technologie, které mají napomáhat šetřit energii a být přínosem pro běžného řidiče.

Mosley v pondělí prohlásil: „Učiníme výzkumné práce, které přiblíží formuli 1 běžné silniční dopravě.“

„Posuneme technologii formule 1 z dvacátého do jednadvacátého století, aby se zbavila nálepky, že je jako dinosaurus.“

„Příliv veřejného mínění světa se nyní týká globálního oteplování. Se změnami, které jsme učinili, jsme tento příliv zachytili. Kdyby tomu tak nebylo, formule 1 by se stala bezvýznamnou.“

Petr Kříž

16.11.2006 2:15

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist