Zakázat vozy rychlejší než 162 km/h!

Šílence najdete bohužel i v Evropském parlamentu.

Časopis Autocar hlásí, že Evropský parlament bude na podzim zvažovat návrh na zákaz všech vozů, schopných přesáhnout rychlost 101 mil za hodinu – tedy 162 km/h. Návrh se podařilo vystopovat až k poslanci Liberálních demokratů Chrisi Daviesovi ze severozápadní Anglie. Davies argumentuje: „Mezi lety 1994 a 2004 vzrostl průměrný výkon nových vozů o 28%, díky čemuž jsou těžší a vypouštějí tak více CO2, přestože žádná země nezvýšila rychlostní limity, které by vozům umožnily využít zvýšený výkon.“ Klidně se můžete smát, my v redakci se při čtení podobných odborných výroků pravidelně válíme smíchy po zemi.

Daviesova logika má (kromě toho, že je úplně postavená na hlavu) spoustu trhlin. Auta jsou těžší hlavně díky novým bezpečnostním nařízením, nové systémy samozřejmě přidávají autům na hmotnosti. Airbagy, deformační zóny a výztuhy jsou hlavním důvodem, proč roste hmotnost nových vozů. A šest válců místo čtyř, či přidání turbodmychadla může sice autu přidat něco málo na hmotnosti, ale zároveň nemusí. Doufejme, že Daviesův šílený návrh europoslance pobaví a že ho rychle smetou ze stolu.

autoweb.cz

11.6.2007 8:11

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa automobilů?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněnímVaší emailové adresy:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@autoweb.cz

TOPlist